Monday, June 22, 2009

ad+iz Part 11


“Bukan Hana nak kurang ajar dengan papa dan mama. Tapi diorang tu terlalu control hidup anak-anak la. Sampai cita-cita pun diorang nak campur tangan. Agaknya, esok lusa bila Hana nak kawin pun silap-silap diorang yang pilihkan. Bosan la!”

Keluh Hana keesokkan harinya. Tangannya kini lincah menyapu blusher di pipiku. Touch-up terakhir di wajahku. Muka dah terasa berat dengan bedak foundation dan entah-apa-apa bedak lagi. Bulu mataku yang asalnya tak sampai setengah inci, dah jadi seinci, berkat bulu mata palsu. Kening dah elok terlorek. Kelopak mata dah colour pink. Bibir dah merah disapu lipstick warna blushing rose.

Aku pun tak tau macam mana ler aku boleh setuju dijadikan model tak berbayar pada Hana ni. Mungkin aku cuba ceriakan dia sebab dia monyok aje dari semalam. Bila aku setuju aje dengan usulnya untuk disolek, melompat-lompat dia kegembiraan.

“Hana nak further study bidang ape?” Soalku. Muka di cermin aku pandang. Tangan Hana memang ada kuasa magic dalam bab solekan. Muka plain aku dah berubah jadi lebih cantik berseri. Ceh, masuk bakul angkat sendiri pulak!

“Fashion. Make-up. Anything yang sewaktu dengannya.”

Hmm… Memang jelas ketara la kenapa Hana ‘pakar’ dalam bidang ni…

“Papa nak Hana ambil course ape?”

“Ambil architecture or engineering. Dulu abang nak amik degree in engineering, papa tak bagi. Disuruhnya abang amik business management in order to get the CEO position dari Abang Ihsan. Pastu sekarang paksa-paksa Hana pulak! Hana tak nak. Ei, Hana tak boleh masuk la dengan benda-benda macam tu!”

Aku diam. Mula dapat gambaran mengenai bapa mertuaku dan keluarga. Rupanya jadi orang kaya ni lain pulak dilema yang dihadapinya. Macam kami orang miskin ni setakat krisis tak makan, duit, hutang macam tu aje la.

“Oo, speaking of Tengku Ihsan, lupa nak bagitau akak. Beg tu Abang Ihsan bagi sebelum bertolak semalam.” Beg di sudut bilik ditunjukkannya. Aku ada minta apa-apa ke dari dia? Sampai satu beg dia bagi.

“Bertolak? Ke mana?” Soalku pelik.

Patut la Ihsan tak datang jumpa aku kat fakulti semalam. Selalunya dia la yang paling rajin melepak kat fakulti aku tu. Habis semua orang ditegurnya. Bila aku break aje kelas, kat aku la dia menempek. Mengekor aje ke mana aku dan Erin, classmate aku tu pergi. Sampai Erin sangka yang Ihsan la suami aku. Aku tak salahkan Erin sebab dia memang tak pernah jumpa Farriel. Bersenang-lenang betul anak Tengku sorang tu. Beza betul dengan ‘Izumi aku’ yang membanting tulang untuk Izumi Corporation. Izumi aku? Ngeh3x… Perasannya!

“Ke US. Dia nak bawa balik semua barang. Nampaknya kali ni Abang Ihsan nak menetap kat Malaysia terus.”

“Tiba-tiba aje?” Beg sebesar budak setahun tu aku tarik zipnya. Penuh dengan buku-buku. Semuanya tebal-tebal. Ada yang berbahasa Melayu ada juga yang berbahasa Inggeris. Yang pastinya semua buku tu berkaitan dengan course yang aku amik. Ihsan… Macam tau-tau aje buku-buku ni yang aku perlukan sebagai bahan rujukan.

“Entah la. Tapi lately, Abang Ihsan selalu tanya Hana macam mana nak tackle pompuan bertudung, yang Islamik dan jenis jual mahal. Hana terkejut juga. Akak pun tau kan, Abang Ihsan tu spesis buaya tembaga. Apa jenis pompuan pun, mesti datang melutut kat dia punya la! Tiba-tiba nak minta tips dan petua dari Hana pulak. Tapi kali ni Hana rasa dia dah jumpa dengan pompuan yang betul-betul dia suka. Dan pompuan ni wat Abang Ihsan ada tujuan dan arah hidup.”

Nak terlambak buku dari tangan mendengar penjelasan Hana. Sejak bila Ihsan tukar selera? Dari pompuan ala-ala Tara Reid kepada Wardina Saffiyah! Menakjubkan!

“Maksud Hana?”

“Abang Ihsan nak settle down. Dia nak bersara jadi playboy. Malah dia kata dia nak keje kat Izumi Corporation.”

“Well, bagus la tu! Bukan ke semua tu yang famili Hana nak?”

“Memang la. Tapi perubahan dia tu macam mendadak sangat. Empat bulan lepas, right before Abang Aril introduced Kak Adry sebagai isteri, kat tepi telinga Hana ni sendiri Abang Ihsan kata dia nak menetap kat US. Kat sana dia dah ada keje yang selesa. Dah beli rumah pun. Dia kata dia cepat bosan keje under company famili. Tak professional la, bias la… Then, suddenly nak settle down dekat Malaysia? Memang pelik bin ajaib la!”

“Biar aje la. Dia dah dewasa. Mesti apa yang dia wat tu berdasarkan akal yang rasional. Just support dia, cukup la…” Aku simpan balik buku-buku Ihsan dalam beg. Entah aku terbaca entahkan tidak. Almaklumlah, aku kan Ratu Bantal…

“I hope so! Hana dapat rasakan keputusan tu berkaitan dengan ‘anak dara pingitan’ yang dia nak tackle tu…”

Hana membetul-betul kedudukan rambutku yang dah terhias cantik. Seketika kemudian dia menjarak diri dari aku. Menilai hasil kerjanya sebentar tadi.

“Okey, cun!” Tangannya menyelongkar beg bagasi pula. Sehelai baju dikeluarkan.

“Akak tukar night dress warna peach ni, ek! Hana nak turun kejap la. Haus!”

Hana hilang di balik pintu. Night dress warna peach yang tak berlengan dan besar bukaan dadanya itu aku pandang. Macam kecik aje baju Hana ni. Muat ke kat aku? Demi mengambil hati Hana, aku pakai juga baju tu. Nak juga tengok, cun ke tak cun aku pakai baju seksi macam ni. Bila tiba tang nak menzip, aku terus stuck. Tangan tak sampai… Huhu…

“Hana! Uii…!” Jeritku lantang. Mana Hana ni? Aku turun. Terus menghala ke dapur bila terdengar bunyi mug berlaga dari situ. Sampai kat meja makan, aku berpaling ke belakang.

“Hana, tolong zipkan baju ni. Akak tak sampai la…” Pintaku.

'Hana' menghampiriku di meja makan. Zip dilarikan naik ke atas.

“Thank you, Hana! Akak tak rasa baju ni sesuai dengan akak la. Saiz akak dengan Hana mana sama. Terasa ‘huduh’ pulak bila akak pakai. War…”

Tubuhku dipeluk dari belakang. Erat. Satu ciuman mendarat di leher. Serta-merta rasa ‘hangat’ menerpa dalam diri, jiwa dan hati.

“No, I think the dress really suits you. You look beautiful in it. Really…” Suara garau itu singgah di cuping telinga.

Farriel? Aku kalih kepala ke arah tuan empunya suara.

“Izumi…? Erk…! Bi… bila sampai?”

Farriel membalikkan tubuhku. Mengadapnya. Jarak antara tubuh kami kurang seinci. Seandainya aku menggerakkan tubuh sedikit sahaja, pasti aku sudah terpeluk akan dirinya. Aku angkat muka. Memandang Farriel yang tajam merenung wajahku. Dan kemudian anak mataku jadi sasaran matanya. Seakan-akan cuba menyelami sehingga ke dasar hatiku. Dan tak ku sangka-sangka, Farriel merangkul tubuhku lagi sekali. Ayork…!

“Kak Adry, look what I have found! Ops…” Hana kaku di anak tangga. Terkebil-kebil melihat aksi kami yang agak romantis. Aku pantas menolak tubuh Farriel. Farriel tersentak. Baru sedar akan kehadiran Hana di rumahnya. Dia berdehem beberapa kali sebelum berlalu ke dapur. Menyambung semula ‘aktiviti’nya di dapur sebentar tadi.

“Sorry, Hana ter'interrupt' pulak…” Hana gigit bawah bibir.

“It’s okey…” Okey? Tengku Farriel Izumi peluk dan cium ko tadi… Bukan sepatutnya ko tak okey ke? Ei, tiba-tiba rasa seram sejuk pulak!

“Guess what? Hana jumpa kamera dalam bilik akak and Abang Aril! Jom, kita ambil gambar!” Kamera digital di tangan dikeluarkan dari sarungnya.

“Tak nak la! Akak malu la!”

“Ala… Sporting la sket, Kak Adry! Kita ajak abang sekali. Abang! Jom ambil gambar!” Laung Hana.

“Tak nak la!” Jerit Farriel dari dapur.

Aku angkat kening aje pada Hana.

“Sehati sejiwa betul!”

@~@~@~@~

Buku dan alat tulis aku angkut keluar. Pintu bilik Farriel aku rapatkan perlahan-lahan. Rasa-rasanya Hana dah tido. Dah tak ada bunyi pun dari biliknya. Tak selesa la duduk satu bilik dengan mamat sepet tu. Dah petang tadi dia… Aaa… Tak payah ingat la! Seram pulak bila ingat-ingatkan balik.

Semalam boleh la, Farriel kat JB lagi. Aku ada alasan nak tido sebilik dengan Hana. Borak punya borak tengok-tengok dah jam tiga pagi. Tapi hari ini Farriel dah balik. Apa ke rupanya seorang isteri tido dengan adik ipar, walhal suami ada untuk dilayan. Dilayan? Ei, tegak lagi bulu roma! Nak tak nak terpaksa la aku duduk sebilik dengan Farriel. Tapi bila Hana dah tido, ini pelang aku untuk balik ke bilik semula la. Kunci pintu bilik aku seluk dari kocek. Nyaris nak jatuh jantungku saat pintu bilik Hana terbuka. Ooo… Kantoi!

“Kak, watpe tu? Jalan terjengket-jengket macam pencuri aje…”

Aku senyum. Nak cover ape nih…?!

“Tak ada. Ingat nak wat assignment kat bilik ni. Malas nak wat kat bilik sana, abang Hana tu suka kaco akak. Tu yang akak nak berhijrah tu!”

Hana garu kepala. Dialih pandang pada pintu bilikku.

“Semalam Hana nak tido kat bilik ni, akak kata bilik ni dah jadi stor. Tak kan akak nak wat assignment kat dalam stor ni kot?”

“Ha? Iye-iye… Bilik ni dah jadi stor. Barang akak dari rumah lama tu banyak sangat. Tak sempat nak kemas lagi. Tu yang tak kasi Hana tido bilik ni.”

Ayork, jerat dah mengena diri sendiri la pulak! Kalo Hana masuk dan tengok bilik ni, mesti dia tau yang aku dan Farriel memang tak tido sebilik. Hana pandang aku dengan 1001 pertanyaan.

“Tak pe la, Hana. Akak masuk bilik balik ek, nak sambung wat keje!”

Nak tak nak, tombol pintu bilik Farriel aku pulas. Dalam bilik, Farriel hadiahkan senyuman mengejek.

“Nampaknya, ko jadi 'bantal peluk' aku la malam ni!”

Lidah aku jelirkan. Over my dead body!

@~@~@~@~

“Aarghh…!” Jeritku separuh lantang. Buku yang berlambak atas sofa aku tolak ke tepi. Otak dah tepu!

“Woi! Ko apahal? Training jadi Tarzan ke?”

Aku cemikkan muka. Ada ke samakan aku dengan tarzan yang pakai cawat tu…

“Tension la! Tak ada idea nak wat assignment. Mood nak ulangkaji pun dah ‘lari’! Ei, final exam dah dekat. Satu apa pun tak lekat kat kepala. Tensionnya!” Aduku. Rambut yang aku ikat dua, aku tarik.

Farriel letak pen di meja kerja. Letak punggung di'adjust' ke arahku. Perhatiannya kepadaku kini.

“Ko tu suka sangat makan otak udang. Pemalas pulak tu. Asal buka buku aje berdengkur. Aku makin kurus, ko pulak makin malas belajar. Tak jadi la deal kita macam ni!”

Eleh… Tau la berat badan dia dah turun sepuluh kilo. Berlagak! Dia kurus pun sebab aku kawal makan dia. Paksa dia exercise hari-hari walaupun kejap. Selalu ingatkan dia minum fat burner dan weight lost product yang bersusun atas kabinet dapur tu. Dan bantuan rawatan sedut lemak. Mana aci!

“Kan best kalo dapat jalan-jalan kat luar malam-malam macam ni… pergi tempat yang lapang… tempat yang tak ada orang… tempat yang cuma ada aku dan alam semulajadi…” Kataku pada diri sendiri.

Aku mula tenggelam dalam imaginasiku sendiri. Membayangkan aku berada di kawasan lapang seperti padang. Bebas berkejaran ke sana ke mari dengan bertemankan sang bulan dan bintang. Berbaring menala ke langit malam selama mana yang ku inginkan.

“Oit! Dah sampai mana? Zuhal?” Kepalaku terasa ditonyoh. Farriel yang entah bila bangun dari meja kerjanya, dah duduk di depanku. Sibuk!

“Sibuk la! Orang tengah berangan ni!”

“Peduli hape aku ‘orang tu' tengah berangan ke tidak!”

Aku wat muka bengang. Mamat Jepun celup ni memang android tak berperasaan. Rupa aje elok. Tapi tak ada feeling. Lupa nak install agaknya…

“Jom!” Tanganku ditarik, memaksa aku berdiri. Dahi ku kerutkan.

“Ke mana?”

“Jalan-jalan.” Jawabnya selamba.

“Ha? Tebiat ape nak kuar jalan kol 11 malam ni?”

“Jangan banyak bunyi la! Pergi pakai tudung… Baju tu pakai yang sopan sket! Tapi tak payah la formal sangat.”

Badanku dah didorongkannya ke depan hingga ke muka pintu.

“Aaa… Ko ni mamai ke ape?”

“30 saat, AD! Lambat… Aku denda! Aku tunggu kat bawah.”

“Hana?” Soalku dengan muka bingung.

“Biar aku bagitau!”

Nak tak nak aku menyusup masuk ke dalam bilikku. Almari baju kubuka. Jari-jemari aku larikan pada baju-baju yang kemas tergantung. Baju sopan… tapi tak formal. Sopan tapi tak formal. Track satu suit yang orang selalu bawa pergi jogging tu bleh? Ahh… Kira jadi aje la!

Farriel ketuk pintu. Terdengar suara Hana mengarahkan dia masuk. Pintu dibuka, kepala Farriel menjengah masuk. Hana yang tadinya terlentang mengadap majalah atas katil, duduk bersila.

“Hana, abang dengan Kak AD nak keluar kejap. Hana dok rumah, kunci pintu okey! Don’t worry, abang bawa kunci rumah.”

“Orait!” Simbol ‘okey’ diunjuknya dengan jari tangan.

@~@~@~@~

Hana pulas tombol pintu bilik. Kepala dijengah keluar. Senyap sunyi. Dia menapak ke bawah. Tak ade jugak. Aiks…! Kejap aje dah berkibut pergi? Butang handphone ditekan.

“Hello…” Suara di hujung talian menyapa. Lemah bunyinya.

“Hello! Nenda, Hana ni…” Suara teruja Hana membuatkan Nenda Nerrisa di hujung talian cepat-cepat bangkit dari pembaringan.

“Macam mana? Ada dapat apa-apa bukti?” Soal Nenda Nerrisa.

“Tak ada pun. Everything is fine la, nenda… Rumah kemas. Baju kotor tak bersepah. Kak Adry masak pun sedap. Lepas tu…”

“Ya Allah! Nenda bukan suruh kamu observe benda-benda gitu!” Pintas Nenda Nerrisa.

“Abis?” Muncung Hana maju ke depan.

“Nenda nak tau, Rianna dengan abang kamu tu okey ke tidak. Hubungan diorang macam mana, bergaduh ke, suam-suam kuku ke, dingin ke… Diorang tido sebilik tak?”

“Ooo… Diorang tido sebilik la nenda. Tapi macam ada something fishy gak la kat rumah ni. But, Hana tak tau apa dia… Abang baru aje balik dari JB petang tadi. Nenda lupa ke dia dengan papa out-station empat hari?”

“Allah! Nenda lupa la…” Nenda Nerrisa menepuk dahi.

“Tapi kan nenda, masa abang balik petang tadi, dia siap peluk dan kiss Kak Adry depan Hana lagi. Ui… Romantik giler! Masyuk sangat… Hana rasa macam nak kawin juga la! Dapat suami romantic macam tu mesti best!”

“Budak gatal! SPM baru habis, ada hati nak menikah!” Marah Nenda Nerrisa.

Muncung Hana ke depan lagi. Tak boleh dibawa bergurau betul la nenda ni!

“Habis, mana diorang ni? Tido?”

“Tido ape… Diorang keluar! Tinggal Hana sorang-sorang aje ni!”

“Malam-malam buta keluar? Ke mana?”

“Tak tau! Dekat-dekat sini aje kot. Abang tak bawa kete pun. Pakai pun sempoi aje tadi.”

“Ei, hari siang ada, tengah malam macam juga dia nak keluar…”

“Biar la, nenda… Diorang tengah lovey-dovey tu. Nak night strolling agaknya. Tak payah risau la!”

“Hmm… Yela! Agak-agaknya, boleh tak nenda dapat cicit dalam tahun ni?”

“Nenda! Muda lagi diorang tu!”

“Hmm… Yela! Kamu tu bila nak balik rumah? Tak payah mengajuk lama-lama la dengan papa kamu tu. Nanti nenda cuba bincang dengan dia. Kena gayanya, dapat la apa yang kamu hajatkan tu, okey?”

“Knowing him… make me thinks it’s imposibble, nenda!”

@~@~@~@~

“Woi, Iz! Ko cakap tak jauh… Dah dekat dua marhalah kita jalan dah ni! Ko ni nak ajak aku merentas desa ni ke ape sebenarnya?”

Farriel tetap diam. Kalo dia jawab pun, dia akan bagi jawapan yang sama macam 20 soalan aku tanya tadi.

“Rahsia. Just wait and see!” Itu aje la jawabnya.

Akhirnya ‘pengembaraan malam’ kami berakhir di tengah padang permainan yang terletak bersebelahan taman rekreasi. Patut la jauh. Rupanya kami berpusing satu taman perumahan untuk sampai ke sini. Farriel memandang sekeliling sambil tersenyum.

“Cantik, kan?” Katanya padaku.

Aku pandang sekeliling. Keadaan di padang permainan agak gelap. Cuma meminjam cahaya lampu yang ada di taman rekreasi serta bulan dan bintang yang berjuta bergantungan di langit.

“Cantik…”

“Ada macam tempat yang ko bayangkan tadi? Tempat yang lapang dan berangin… Tempat yang sesuai untuk lepas tension belajar ko. Okey tak?”

Aku tersenyum. Angguk kepala. For ‘this’ you got 10 marks, Izumi!

“Jom, tolong aku!”

Farriel bentangkan tikar yang dikepit di ketiak tadi. Kemudian barang-barang dalam bakul yang dipaksanya aku jinjing tadi, dikeluarkannya. Disusun atas tikar yang tak seberapa besarnya itu. Jus oren, air mineral, blueberry cheese cake, beberapa stok makan dari peti sejuk, cawan, dan sedikit jajan.

Aku pandang Farriel dengan rasa tak percaya.

“Iz, kita nak piknik kat sini ke ape?” Kepala yang dilitupi tudung, aku garu.

“Why not? Tak ada orang nak saman pun. Even tok kadhi!”

Hai la, Farriel Izumi… Romantik tahap dewa cinta juga rupanya. Baru aku tau tahap romantik orang berDNA Jepun+Melayu macam si Farriel ni.

“Come, sit here!”

@~@~@~@~

“AD… Ko malu tak nak jalan dengan aku?” Tanya Farriel masa kami elok duduk bersila atas tikar.
sekali-sekala, kami menengadah ke langit. Menikmati keindahan alam pada waktu malam.

“Tak! Okey aje… Napa?” Kek di tangan aku sumbat ke mulut.

“Aku rasa Marina macam malu aje nak jalan dengan aku. Kalo pergi mana-mana, dia mesti jalan depan aku. Pastu nak pergi tempat-tempat yang tak ramai orang je pulak tu!”

“Maybe dia rimas jalan tengah orang ramai kot. Dan dia jalan laju. Sebab tu ko tinggal kat belakang.”

“Ye ke? Aku macam tak rasa macam tu pun.” Sepotong lagi kek dicapai oleh Farriel.

“Terpulang pada penilaian ko. Ko lebih kenal sapa Marina tu dari aku. Kalo aku, aku terima orang yang aku cintai seadanya. Cakap orang lain, wat apa nak kira!”

“Eleh… Bercakap macam ada pengalaman. Ko penah bercinta ke?”

Aku terdiam.

“Ingat orang bercinta aje ke tau fasal cinta-cintun ni?” Krim blueberry yang berbaki di jari, aku calit ke pipinya.

“Weih! Ape nih?” Farriel meraba pipi yang melekit. Krim blueberry dalam bekas plastik dicoleknya. Nak balas dendam la tu… Tanpa berlengah, aku bangun. Dan kami berkejaran di tengah padang.

@~@~@~@~

“Weih… Aku surrender la! Pancit dah ni…” Ujar AD dalam mengah. Terbongkok-bongkok AD menahan lelah dikejar.

Farriel angkat kedua-dua belah tangan ke udara. Mengisytiharkan diri sebagai pemenang dalam acara sebentar tadi. Krim blueberry di jari telunjuk, dicalit juga ke dahi dan pipi AD. Muncung AD automatic panjang sedepa. Terkial-kial AD menyapu pipi dengan belakang tapak tangan.

“Meh… Aku tolong…” Farriel berdiri mengadap AD. Wajah AD didongakkan sedikit dengan jarinya yang runcing. Diteleknya wajah AD seketika sebelum menyapu krim blueberry di wajahnya dengan tisu.

“Thanks!” Kata AD.

Farriel pantas menahan bahu AD sebelum dia berpaling. Muka AD yang penuh tanda tanya ditatapnya lama. Wajah AD tampak berseri dan bercahaya di bawah sinaran bulan. Mata bundarnya seolah-olah malu-malu membalas pandangan matanya. Pipinya kemerah-merahan menahan malu apabila direnung. Dua ulas bibirnya yang merah bersinar bak mutiara. Farriel benar-benar teruja dengan apa yang dilihatnya.

“AD, tolong jangan wat muka macam tu…” Bisik Farriel tanpa sedar.

“Wat muka macam mana?” AD pamer wajah pelik. Ahh… Kenapa AD nampak lain malam ni?

“Jangan wat muka macam tu lagi nanti aku…”

“Ko nak wat ape?”

“Nanti aku cium, baru ko tau…” Ujar Farriel. Seakan-akan memberi amaran.

“Ci…um…?” Soal AD kebodoh-bodohan. Farriel terpaku lagi melihat riak wajah AD. Kenapa AD nampak berlainan malam ni? Nampak cantik dan… Ahh! Akal yang waras menegah Farriel dari berbuat sesuatu di luar jangkaan. Namun gelora di hati mendesaknya menzahirkan apa yang dirasakan. Perasaan halus dan hangat setiap kali berduaan dengan insan bergelar Adrianna Mayesa. Dalam peperangan antara akal dan hati, hati menjadi sang pemenang.

‘Untuk sekali ini… Untuk sekali ini sahaja…. Aku ingin mengikut gerak rasa hati… Mengabaikan logik akal fikiran… Hanya kali ini…’

“Hmm… Cium! Macam ni…”

Farriel maju setapak ke depan. Memegang kejap bahu AD, sebelum kedua-dua tangannya melurut jatuh dan mencapai jari-jemari AD. Jari-jemari mereka bertaut kemas. Sedingin ais tangan AD. Dan perlahan-lahan Farriel mengucup dahi AD. Lama bibirnya di situ sebelum dileretkan ke hidung AD yang mancung dan kemudiannya mendarat kemas pada dua ulas bibir mungil AD.

@~@~@~@~

Selesai mukaku dibersihkan oleh Farriel, bahuku dipegang kejap oleh Farriel. Aik, apahal pulak ni? Direnungnya aku. Lama. Mula-mula pandangan dia tajam. Macam nak telan orang hidup-hidup. Lama-kelamaan, pandangan dia jadi redup dan mengasyikkan. Cahaya bulan yang samar-samar membuatkan Farriel menjadi lelaki terkacak yang pernah aku temui. Aku teruja memandangnya.

“AD, tolong jangan wat muka macam tu…” Bisik Farriel kepadaku. Dahiku berkerut. Wat muka macam mana pulak ni? Ini la seadanya muka aku…

“Wat muka macam mana?” Soalku kembali. Mamat ni nampak pelik aje…

“Jangan wat muka macam tu lagi nanti aku…” Ayat Farriel terhenti di situ. Aku memang cukup tak suka orang cakap tak abis ni!

“Ko nak wat ape?” Soalku berani.

“Nanti aku cium, baru ko tau…” Farriel menyambung bicara. Aku tergamam.

“Ci…um…?” Soalku dalam keadaan cuak. Ibu…. Tolong anakmu ni!

“Hmm… Cium! Macam ni…”

Dan Farriel melangkah setapak lagi ke depan. Memegang kejap bahuku, sebelum kedua-dua tangannya melurut jatuh dan mencapai jari-jemariku pula. Jari-jemari kami bertaut kemas. Tubuhku terasa seram-sejuk. Dan dengan tak disangka-sangka, Farriel mengucup dahiku. Lama bibirnya di situ sebelum dileretkan ke hidungku pula. Rasa dingin dan seram-sejuk tadi hilang begitu sahaja. Diganti dengan rasa hangat yang menjalar ke segenap inci tubuhku.

Dan tatkala bibir kami bersatu buat pertama kalinya, ada satu keyakinan menjelma dalam diriku. Keyakinan yang melenyapkan segala keraguan, yang meleraikan segala kekusutan yang membelenggu dalam diri.

Ko penah bercinta?’

Soalan Farriel sebentar tadi kembali bergema dalam mindaku. Tidak seperti tadi, kali ini aku yakin dan sudah punya jawapannya.

‘Penah! Dengan ko. Hanya dengan ko, Farriel Izumi… Kerana hanya ko yang mampu menjadikan perasaanku seindah ini!’

Dan kami terus berkucupan di bawah langit malam itu.
** Farriel dan AD yang berembun, tapi saya pulak yang demam. Apa kes? Hehe...

33 comments:

Anonymous said...

suka bangat..nak ag..
diorg dh mesra...best2...
xsbor nk tgu..
-adil-

keSENGALan teserlah.. said...

ngeeeee..
engtkan ihsan nk stay uma ad..
nseb bek dye anta buku je..
hehee..
whoaaaaaa...
AD n IZUMI da jatoh la...
jatuh,,jatuh dan jatuh chentaaaaa...
ske bangat..
sweet gile dorang....
nk lgi..
hahaa..penulis kene merasai ape yg watak dalm novel yg mereka cipta..bab tuh awak demam..ekekkeke.e..
smbung2..

Anonymous said...

huhuhu...bez!!!!!!!!!!

miza said...

best..best.. smbung lg.

bulanhijau said...

waaaaaaaaaa~

ad dengan izumi ni comei je
ske2

Fill@ @naheR said...

huhuh kenapa ana rs mc ana jatuh cinta huh... i just love it... sambung-sambung ah cepat... i just love it ah...

~imia nuriz~ said...

bunge2 cinte diorg da kuar dah..
hahaha..
besh2...
smbg cpt2 erh..

Anonymous said...

haah rasa mcm sy lak yg jtuh cintun nie hehehheheheh

Anonymous said...

MAIK AIHHHHH...BES TAHAP GILER!MEMANG BES LOR....RASA MACAM SAYA PULAK KAT DALAM TU WALAUPUN BARU 16 TAHUN...SHHHH,JGN REPORT 2 MAMA!HAHA....SAMBUNG CEPAT...

Anonymous said...

alahai comelnya izumi ni :D

Anonymous said...

pas bc sy lak rs cam di awang-awangan..sy lak yg tersenyeum sorg imagine konon2 sy ni ad..hehehe..i wish i had someone like izumi..hopefully karya ni akan dibukukan suatu hari nnt sbb mmg best gle r..tahap gaban punya best..huhu..
-ainoz-

aKu said...

sweet!
so apa jd lepas ni?
haha.
dont take too long.
sbb dh mmg x sbar dh ni.
huh.
:p

syah said...

beessstttt...
nk lgi...
smbg cpt2..ngeee

MaY_LiN said...

wa...
romantiknya..
ai miss awak lak demam..?
jgn lupe mkn ubat

misz nana said...

Waisehh..
Romantik bangat dehh..

tzaraz said...

wahaaa....finally!....
ad dah confirm2 'suka' kat iz..
nak tengok camna iz nak decide antara ad dan marina...

eury...adakah anda demam kerana ter'seram sejuk' nak N3 bab 'ciuman' ad+iz..??..hehe

Anonymous said...

hehehe..
besh2...psl diorg dah sma jatuh chenta....
tapi jab2 lagi mesti ihsan dtg smula kan?
sbb dia kta nak duk kat msia..
mesti nak ngorat ad...
usaha lagi iz...
ad dah mmg syg kat ko tu...
hehehehe.....
sambung la cepat...
lamany msa bjln klu nk kna tggu2 camnih..
sambung cepat eh...

~lizarazu~

Anonymous said...

u nyer citer ni menarik la..
i baca dia nyer ayat pon,xpening..xbosan walaupun pnjg berdepa2..

sepatutnya u wat lagi pnjg..sgt2+lagi2 pnjg..
sbb citer n ayat2 u xbosan..very interesting..

congratz yerk..the next one should be longer...i'm waiting...

Anonymous said...

besh giler!!!!
sambung cepat...
aku pulak yang senyum sorang2 nasob bos tak nampak....
he he he
dah macam orang angau!!!

Anonymous said...

sooooo swit....
smbg le cpt2...
xsbar da...

Anonymous said...

best gler...sambung cepat2..

isyah_izzati said...

angau sekejap..ekekeke..keep it up miss eury..sblum smbung,jgn lupe mkn ubat dulu...i'm waiting for the next entry..beshnye..10 bintang utk anda

Daniera said...

owh..kes jatuh chenta ngan watak sendiri kot. tu ampai demam2.hik2..

Anonymous said...

besh la...
hana 2 spy ye.....

Anonymous said...

nanti jan lupe bukukan cite ni bile da ciap.........

sepatu biru said...

romantiknye diorg berdua ni..
hahaha.. best sangat...

cepat2 sambung taw...
cite ni best yg teramat sangat..

nbm5471 said...

“Hmm… Cium! Macam ni…”

Anonymous said...

wehhhh.. cepat222.. mata nih dah tak sabar nak di hidangkan dengan sambunagn citer nih.. hati dah dilanda tsunami sebab kene tunggu lama ntuk ko habis kan citer nih.. okay make it faster hahahah.. kalo bleh 2 hari sekali update.. hahahah

-azian-

nbm5471 said...

haha...sumer nak cpt.
korang kena la sian la skit kt eury....tatau ke mcm mn dia bersengkang mata n merebus otak utk tulis citer ni.

sib baik demam dia beransur pulih.. haha

Anonymous said...

waaaaaaaaaaaa .. ska nya ary baca part neh ..
dorang da nak berbaek ..
nak agi ..
x sabar tunggu the next part ad+iz

-ary zaidi-

Anonymous said...

huhuhu mane part 12.....
lame banget tunggu......
hope ada idea yg melimpah ruah

nursya said...

wah...
dh tangkap cintan la plak...
dh ader pkembangan yg bgs nieh...
hehehehe...
romantik la aril nie...
hua hua hua...

Anonymous said...

adoi hai...bile nak jadikan novel???kt mane bleh dpt???cite ni sekerat2 rase cm x saba nk abes kan....jgn dera hatiku wahai penulis....

Followers