Sunday, May 24, 2009

ad+iz Part 3


AD… Dah lama giler tak jumpa dengan dia. Kali terakhir kami jumpa, masa last day kat sekolah. Satu hari yang aku sendiri tak nak simpan dalam kotak memori. Hari ‘bodoh’ aku. Hmm… Sapa sangka, lepas 8 tahun, kami jumpa lagi. Tapi kali ni lain pula peranan yang kami pegang. Bukan senior dan junior lagi. Tapi suami dan isteri dalam sebuah perkahwinan. Aku langsung tak pernah terfikir nak berkongsi apapun dengannya. Nak-nak lagi lepas apa yang jadi masa kat sekolah dulu. Ironinya sekarang, kami terpaksa berkongsi hidup pula.

Demi Allah, masa mula-mula jumpa, aku langsung tak kenal AD. Tudung kepala yang dipakainya benar-benar mengubah penampilan AD. Tak macam zaman sekolah dulu. Tomboy. Rambutnya dipotong pendek. Perlakuan dan bicaranya pun kasar. Masa lafaz akad nikah, time sebut nama pengantin perempuan tu, masa tu la aku baru sedar yang Adrianna Mayesa tu adalah AD. Nama pelik macam AD tu, sapa pun akan ingat. Nak-nak lagi, dia ‘musuh’ aku dulu.

Dalam berfikir-fikir tu, Farriel sampai juga ke halaman rumah. Di situ, berdiri seorang gadis cantik yang tampak ayu berkebaya. Pukul 3 pagi berkebaya? Salute!

“Saya Lisa, kawan Marina. I am supposed to be your ‘girlfriend’.” Dia memperkenalkan diri.

Hmm… Kalo yang ni, aku percaya la boleh jadi ‘balachi’ si Marina tu. AD memang out of list. Langsung tak ada ciri-ciri nak jadi menantu kerabat; walaupun bau-bau bacang aje. Jap! Abis tu, AD tu sapa? Macam mana dia boleh… Oh my God! Maknanya, AD memang tak tahu menahu fasal rancangan bodoh Marina ni. She’s innocent!

“Mana Marina?”

Lisa mula gelisah bila Farriel menyoalnya seperti seorang pesalah.

“I tak tau. Last dia called dan jumpa I pagi semalam. Dia menangis. Dia cakap dia perlu pergi ke satu tempat untuk tenangkan diri. Then, dia suruh I ‘ganti’ tempat dia, jumpa parents you. And she paid me for some amount of money…”

“Yeah. I know that ‘part’… Agreement, money, bla bla bla…”

Farriel lepaskan keluhan. Tenangkan diri? Perlu ke nak tenangkan diri? Patutnya dia terlompat-lompat gembira. Selepas tiga tahun bercinta, pakwe ajak kawin, berkenalan dengan bakal mak ayah mertua, bukankah dia patut gembira? Ini dibuatnya macam game police sentry; kejar dan tangkap. Yang menambahkan bengkak di hati, dia boleh suruh orang lain gantikan tempat dia. Hilang akal ape?

“Tengku Farriel, I cari you kat Hotel Kris Mas… I tak tau pulak majlis you all tukar tempat. So, what am I suppose to do now? Meet your parents now?”

Ish, jangan la sangat! Dah tidur agaknya orang tua tu. Pompuan ni tak tahu tengok jam apa?

Lisa nampak teruja dengan ‘watak’ yang diberikan. Farriel melemparkan pandangan ke segenap halaman. Mujur halaman rumahnya yang sebesar ¾ padang bola sepak dah lengang. Cuma tinggal dua tiga orang pekerja rumah aje. Caterer, orang pasang khemah, saudara-mara, sepupu-sepapat semuanya dah balik. Yang tinggal pun dah masuk rumah. Tengah syok tido atas katil agaknya. Jadi agak mudah untuk dia berbicara dengan Lisa.

“Actually, last minute kami tukar tempat. Apapun, ‘khidmat’ awak dah tak diperlukan lagi!”

Lisa terkejut mendengar kata-kata Farriel.

“Excuse me? Napa? Sebab I datang lewat? Kalo itu, I minta maaf la. Tak de sesiapa bagitau I. I cuma berpandukan maklumat yang Marina bagi aje!”

Farriel mengurut-ngurut pelipis mata. Rasa mengantuk mula mengasak mata.

“Bukan macam tu! Ada orang dah amik tempat you tu. In fact, gadis tu dah jadi isteri I pun tiga jam lepas!”

“What?”

Bagai nak terjojol biji mata Lisa. Ala… Tak payah la rasa terkejut sampai macam tu sangat. Aku yang kena kawin mengejut. Bukan ko… Sakit kepala fikir. Kawin. Tak pernah terfikir pun nak kawin dalam masa terdekat ni. Memang la rancang nak kawin tahun ni. Tapi dengan Marina. Bukan AD! Ya Allah, apa yang Kau cuba tunjukkan pada hambaMu ni?

Ahh…! Marina... Kenapa ko buat aku macam ni? Naik sasau aku dibuatnya.

“So, macam mana sekarang?” Soal Lisa. Ada riak terkilan di wajahnya.

Laa… Apsal slow sangat CPU kepala dia proses maklumat?

“Kira cancel la job awak tu. Balik rumah and enjoy the money! Kalo Marina tanya, awak cakap aje awak dah buat seperti yang disuruh. End of story. Okey, good night…”

Lisa masih terpinga-pinga di tengah laman. Farriel atur langkah ke dalam rumah. Lepas satu, satu. Lepas ni entah apa pulak lagi, getus hatinya. Saat itulah dia terdengar suara Ihsan dan AD di sebalik pasu besar dari China.

@~@~@~@~

“Saya tau awak bukan girlfriend Aril…!”

Mulut yang ternganga cepat-cepat aku tekup. Senyuman Mr. Charity dah berubah bentuk. Sinis dan penuh misteri. Sapa Mr. Charity ni ek? Adik-beradik Farriel ke? Kalo tengok muka, ada rupa sket. Masa makan tadi pun dia duduk kat meja utama. Mesti someone yang rapat dengan Farriel ni.

Kedua-dua belah tangan Mr. Charity dah melekap ke dinding. Mengepung tubuhku supaya tidak lolos darinya. Ah, sudah! Rileks, Adry… Dia wat gimik je tu… Saja nak gurau-gurau. Biasa la, sedara-mara kan… Kalo tunjuk muka takut, lagi galak dia mengusik nanti. Cool, bebeh!

“Perlu ke saya wat any declaration depan awak, Mr. Charity? Like I said before, I don’t know you. I don’t even know your name!” Sindirku dalam keadaan separuh berani.

“Ooo… Sorry! I ingat you dah kenal I. Hi, I’m Tengku Ihsan Nur Qayyum… Awak boleh panggil saya Ihsan. Saya abang sepupu Aril...”

Patut la busybody semacam… Aku hampir terlepas pandang kenyitan nakal dari matanya. Maklumlah, pencahayaan kat sini memang teruk.

“Back to the topic, awak cuma berlakon sebagai girlfriend Aril, kan? Entah-entah kawin tadi pun, kawin kontrak…” Serkap jarangnya memang bertempat. Aku cuba berlagak tenang.

“Napa awak cakap macam tu? Saya punyalah cinta kat sepupu awak tu… Sampai sanggup kawin mengejut tau!”

Dia senyum lagi. Aku segera kalih muka ke kiri, mengelak bila mukanya dirapatkan ke mukaku. Eii… Nak cakap, cakap aje la! Perlu ke sampai nak bersentuh pipi?

“Sebab awak bukan girl yang dia kejar kat KLIA tadi. Nasib baik flight saya delay. Kalo tak, mesti saya pun tertipu macam orang lain!”

Aku tepuk dahi. Dah tentu dia tau. Dia Mr. Charity! Dia nampak aku kejar Miss Karen sampai terlanggar dia. Dan Farriel… Farriel pulak kejar awek dia yang cun tu… Nak goreng apa lagi ni?

“Sayang, kat sini rupanya awak… Puas I cari kat bilik!”

Ahh… Itu dia! Suara ‘penyelamat’! Buat pertama kalinya aku bersyukur Farriel ada di hadapanku. Aku meloloskan diri dari Ihsan dan mengambil tempat di belakang badan Farriel. Tangan Farriel melingkar di bahuku. Merapatkan tubuhku ke tubuhnya. Aku wat-wat batuk. Kot-kot la dia teringat yang aku ni berlakon aje jadi isteri dia. Bukan betul-betul. Haram dia nak dengar. Ish… Kuatnya bau minyak wangi. Naik sesak pulak nafas aku bau…

Farriel dan Ihsan. Masing-masing diam, cuma beradu mata. Macam ada ‘cite’ aje antara diorang ni…

“Ihsan, kot iye ko nak ber’ramah-mesra’ dengan isteri aku pun, tengok-tengok la masa. Lain kali, okey?” Senada aje bunyi suara Farriel.

Ihsan angkat dua-dua belah tangan. Tanda surrender. Matanya tepat memandangku. Pandangan ‘tak sabar nak korek rahsia awak’ betul-betul merimaskan aku. Senyuman diberikan. Bukan pada Farriel. Tapi pada aku.

“Okey, dear… Lain kali kite sambung chit-chat kite. Have a ‘gud nite’!”

Mata dikenyitkan sebelum berlalu pergi. Farriel angkat tangan dari bahuku. Aku pantas menjarakkan diri.

“Bini orang pun dia nak ‘ayat’!” Rungutnya. Anak matanya terus mengekori Ihsan sehingga Ihsan berlalu ke tingkat atas.

Matanya kembali singgah ke wajahku. Masam.

“NAIK BILIK!”

Woi… Tempias la!

@~@~@~@~

4.30 pagi.

Seingat aku, inilah malam yang paling panjang dalam hidup aku. Suasana banglo dah senyap sunyi. Kalo ada syiling jatuh, gerenti aku boleh dengar punya. Cuma suara Farriel yang kedengaran sekarang. Membebel gara-gara tindakan aku yang nak cabut lari tadi.

Kelopak mata aku tongkat dengan jari telunjuk. Badan aku pun dah mintak nyawa dah dek keletihan. Pagi siapkan tempahan baju yang berlambak. Maklumlah, tak lama lagi cuti sekolah. Cuti sekolah bermakna ramai orang wat kenduri kawin. Bukan pengantin aje nak bergaya. Mak ayah pengantin, adik-beradik pengantin, makcik pakcik, datuk nenek, anak buah, anak sedara, kawan-kawan, jiran sekampung pengantin pun nak gak melaram masa kenduri kawin tu. Kalo aku tokei butik, memang la aku suka. Orang datang bawak duit. Tapi aku ni kuli aje. Memang la aku suka menjahit, sulam-sulam ni semua. Bakat yang tak pernah aku terfikir aku miliki. Tapi bila dah berlambak-lambak, tengok aje pun dah tak lalu.

Letih-letih menjahit, aku kena pulak berkejar ke KLIA. Menghantar baju fashion show. Pastu, berkejar pulak ke banglo mewah ni. Cite baru pulak mula. Aku disangka awek si Farriel gemok ni! Last-last kena kawin paksa-rela dengan dia pulak. Huwargh…! Kalo kurus, hensem, mulut tak menyakitkan hati tak pe la gak. Ini tak!

Senior Farriel ni memang dari dulu tak sebulu dengan aku. Dia macam ada simpan dendam kat aku. Dia benci tengok aku. Masa sekolah dulu pun macam-macam dia cuba buat kat aku. Dengan harapan, aku dibuang sekolah. Mujur nasib baik selalu menyebelahi aku. Yang peliknya, aku tak pernah wat apa-apapun kat dia. Tapi, apsal dia benci sangat dengan aku??

Aku ingat, bila dah abis sekolah, abis la penderitaan aku dengan dia. Tak tau pulak lepas 8 tahun aku boleh jumpa dia balik dan sambung balik penderitaan aku ni…. Apalah malang sangat nasib aku ni…

Sekarang ni pun dia tengah mendera aku. Tak dibaginya aku tido. Aku ni dah mengantuk tahap cipan dah ni! Kalo disorong bantal, gerenti lelap punyalah mata aku ni. Lupa semua benda. Tapi, bila teringat ada Farriel, rasa tak selera pulak nak tido. Jadi takut pulak. Tak pernah seumur hidup aku berdua-duaan dengan lelaki. Dalam bilik pengantin pulak tu. Ei, selisih malaikat 44!

“Ko tak kisah kan kalo aku cakap kasar dengan ko? Kite bukan tak biasa bercakap dulu, kan…” Soalnya bersahaja. Kata ganti nama diri yang digunakan dah bertukar. Bukan ‘saya-awak’ lagi.

Aku angkat bahu. Haah… Memang kite biasa bercakap pun. Tapi tak tau la cara kite bercakap tu boleh diklasifikasikan bercakap atau bertekak. Paling habis baik pun, dalam nada menyindir.

“Aku nak kite adakan perjanjian.”

Perjanjian lagi? Seumur hidup aku ni, aku memang kena terikat dalam perjanjian aje ke? Jadi fobia pulak dengar perkataan perjanjian ni!

“Suka hati ko la…”

Tak larat aku nak melayan. Apa dia cakap, aku angguk aje. Ala… Cliché la syarat-syarat perjanjian ni! Adat la kan orang kawin kontrak ni. Balik-balik itu-itu aje syarat yang dikenakan. Semuanya sama macam dalam novel dan cite yang aku tengok. Semuanya memang aku boleh jangka. Tapi satu syarat ni memang pelik sket.

“Aku nak ko improve kan gaya penampilan, cara percakapan ko dan pengetahun ko!”

“Woi! Apa, ko ingat aku ni buruk sangat ke? Bebal sangat ke?” Buntang biji mata aku balik. Underestimate orang sesuka hati. Macam bagus aje dia ni!

“Bukan! Masalahnya, gaya ko langsung tak menyakinkan aku, apatah lagi diorang. Marina Irriani, seorang pramugari. Dia penah keje dan tinggal kat US selama 5 tahun. Ko tengok gaya ko. Langsung tak macam dia. So, untuk jadi dia, ko kena la improve diri ko…”

“Ko kata ko tak cite banyak fasal Marina Irriani ni kat famili ko. So, ada ape masalah? Tak payah la kalut tak tentu fasal!”

Farriel meraup wajahnya untuk kesekian kalinya.

“Lebih baik kita prepare for the worst things, kan… Lagipun, ramai orang dalam famili aku ni nak tengok aku ‘jatuh’.”

“Yaa… Yaa… Yaa… Ape-ape je la. So, aku kena buat ape?” Tudung kepala aku garu kasar.

“Nanti aku fikir macam mana nak improve that ‘part’. One more thing, aku nak ko belajar balik.”

“Huh?” Aku buat muka beruk.

“Ko belajar sampai mana? SPM?STPM aje, kan?”

“STPM. Mana ko tau?”

“Huh… Tengok gaya aje pun tau!”

Ei… Nasib dia jauh dari aku. Kalo tak, lepas gak sedas dua penumbuk.

“Aku nak ko sambung belajar. Paling kurang ada ijazah.”

“HELLO… Ko sibuk-sibuk suruh aku wat itu-ini ni, macam la aku nak jadi bini ko untuk SEUMUR hidup! Kontrak perkahwinan ni tamat bila Marina ko tu balik pada ko, kan… Aku rasa tak payah la kot… Malas la nak belajar. Otak dah berabuk!”

“Nop! Ko kena sambung belajar jugak. FULL STOP. No more objection!” Katanya seraya mengoyang-goyangkan jari telunjuk.

“Okey! Kalo macam tu, aku ada syarat untuk ko jugak!”

“Ape?”

“Ko kena kuruskan badan ko. Aku nak badan ko saiz M aje. Bukan XXL, okey?”

Dia ingat dia sorang aje boleh letak syarat merepek? Jadi isteri kontrak dengan belajar, ada kene-mengena ke?

“Apa kena mengena dengan badan aku pulak ni…” Tingkah Farriel. Tak puas hati la tu!

“Tak setuju tak pe!”

“Badan kurus ke gemuk ke ape kena-mengena dengan ko?”

“Tak setuju tak pe! Aku pun tak nak sambung belajar!” Sengaja aku lagukan kata-kata tu. Biar dia naik geram.

“Ko ingat orang gemuk ni tak de orang suka ke? Berderet nak kat aku tau tak?”

“Tak setuju tak pe! Aku pun tak nak ubah gaya.”

“Tak setuju tak pe! Aku pun tak nak improve knowledge aku.”

“Okey! Okey! Okey! Aku akan kuruskan badan…” Akhirnya Farriel mengalah jugak.

“YES!!! Deal!”

6 comments:

misz nana said...

"Tak setuju tak pe.."

Suka pula ayat ni..
Miahahahaa~
Ayat mengugut tuu..

ieda ^^ said...

hope writer dpt smbung cpt aket..
hihi x sbr nk bace..
tp x sngke ek yg si farriel tu gemuk...hehe

http://thetwinnie.blogspot.com/

sepatu biru said...

diorang ni gaduh2 manja taw sebenarnye..
masing2 nak tunjuk nakal..
hahaha..
comel betul!

cepat2 sambung taw..

nbm5471 said...

yeke...manja n nakal?
penulis citer ni lagi manje n nakal tau... hek hek hek

cabuttt..............

Maria...sentiasa bersama anda.. said...

hahaha...lawak giler citer ni...
sambung la cepat-cepat..

[ LiTTL3 sQuAr3 ] said...

hahaha...
pas nie mesti kes jatuh cinta..
nsb bek dpt jejak blog nie..

Followers