Saturday, November 6, 2010

Contengan Bebas ~ Eclipse ~


Eury rasa agak kolot @ ketinggalan jauh di belakang bila decided nak tulis & mengomen filem eclipse sedangkan cite ni dah kuar 4-5 bulan lepas. Tapi oleh kerana tengah kebosanan, jadi eury rasa nak tulis dan bercerita gak benda yg orang dah tahu. Huhu...

Rasanya korang pun dapat agak betapa teruja & sukanya eury pada Twilight Saga sbb so far filem2 tu je la yg eury rajin nk mengomen dalam blog ni. eury pun bukannya rajin bebenor nak meng-update blog, seperti yg korang sedia maklum.

Okey, sedikit sinopsis filem ni. Eclipse berkisar tentang kehidupan Bella sekembalinya dia & BF ter’chenta’nya, Edward the vampire dari Itali. Oleh sebab kuar umah tak minta izin, abah tersayang Bella, Chief Polisi Charlie, telah meng‘limit’kan waktu riang-ria Bella di luar rumah. Siap hadkan visiting hours lagi especially buat Edward. Charlie setuju untuk cancelkan grounded tahap budak 10 tahun dia tu dengan syarat Bella luangkan masa dengan kawan2 lainnya, selain Edward. Satu2nya kawan yang Bella nak jumpa ialah, Jacob Black si shape-shifter a.k.a werewolf. Kalo korang masih ingat, Jacob blah dalam keadaan marah di hujung filem New Moon. Dan dia menjauhkan diri dari Bella sejak hari tu. Puas la si Bella ni call tapi dia tak nak angkat. Wat mengabiskan prepaid betul! Dah tu siap passing2 note lagi. lagak macam budak darjah dua sek keb merajuk aje dibuatnya. Ngeh3x...

(Peringatan ~ Bagi yang tak baca novel contengan-superb-Stephenie-Meyer ni, Twilight Saga Movies tak ikut sebulat-bulat bola macam yang dalam novel. Ada part yang dia ubah, gabungkan jadi satu scene, ada gak dialog orang lain dalam buku tapi dalam filem dia bagi line tu pada orang lain. Maybe dia nak balancekan lontaran suara pelakon kot. takut ada yang jadi pelakon ‘lelap’ kot...) <- Iklan komersil tamat....

Nak dijadikan cerita, si Alice, kakak Edward yg comel tu dapat vision Victoria akan datang ke Forks untuk bunuh Bella. Same-Old-Same-Old story atas alasan Edward dan Cullen bersaudara-tak-sedarah yang lain dah bunuh James, soulmate Victoria masa dalam filem Twilight ari tu. Edward yang memang protector pun bawalah Bella cabut ke Florida untuk jumpa Renee, mak Bella. Part Bella ucapkan ‘selamat tinggal’ tanpa pengetahuan maknya ni agak menyentuh kalbu eury. Huhu.. sensitif lak kejap...

Victoria yg tak pernah berhenti utk tuntut bela kematian pakwe terchentanya, James


Sekembalinya dari Florida, Jacob secara sukarela datang ke sekolah & bagitau Bella fasal kedatangan Victoria. Edward marah tahap satu pada Jacob sebab dia seboleh mungkin memang tak nak Bella rasa terancam. Protector... Bella yang dah lama tak jumpa Jacob, terus ikut Jacob ke reservation. Kat sini la Bella mula meng‘update’kan dirinya dengan berita2 terbaru tentang werewolf’s pack. Cth, Quil yg tersisih dari kawan2 baiknya dah pun join the pack, Leah & Seth Clearwater pun bertukar jadi werewolf tak lama lepas ayah diorang mati, cerita fasal cinta tiga segi Sam-Emily-Leah, cerita fasal imprint yang berlaku di kalangan werewolf. Masa ni gak la Bella tanpa segan silu bagitau yang dia akan bertukar jadi vampire lepas graduate sek men. Jacob marah giler sampai berharap Bella mati dari jadi putih pucat gitu.

Balik rumah, Edward yg dah hilang sabar dgn ‘kehilangan’ Bella dpt kesan ada bau-busuk-kaki-vampire-tak-dikenali dah masuk rumah Bella. Kat sini titik permulaan kerjasama antara the wolf & the cullen. It wasn’t exactly an easy alliances. Seriously....

‘From now on, I’m Switzerland!’ ~ *Pening kepala aku! Dua-dua hensem!*


Werewolf & Cullen gilir2 jadi ‘pak guard tak bergaji’ kat rumah Bella. Bila Cullen nak berburu, Edward dgn hati 3 tan beratnya akan suruh Jacob babysit Bella. Jacob yg baik hati telah menjemput Bella untuk crash werewolf-council-meeting & dengar cite2 sejarah, rahsia diorang. Input yang Bella dapat – pengorbanan, keberanian isteri ke-3 Taha Aki yg akan dijadikan panduan utk masa hadapan...hehe...

Tengah khusyuk dengar cite...


Sementara tu, kat Settle semacam ada pesta berbunuh-bunuhan manusia beserta kehilangan orang yang tak dapat dijelaskan. Cullen syak itu semua hasil kerja tak berapa kreatif newborn-vampires & ada orang yg sengaja ‘mencipta’ an army of vampires. Edward syak apa yg jadi tu kerja Volturi memandangkan masa kat Itali dulu, Aro sangat berminat untuk jadikan dia & Alice koleksinya. Bella pun dapat pelawaan yg sama. 1st time dowh Volturi ajak manusia join diorang memandangkan ‘keistimewaan’ Bella ni.

Jacob yang tahu masanya untuk mendapatkan Bella semakin suntuk telah ‘mencuri’ cium Bella. Bella yang marah tak hengat dunia pulak dengan bijaksananya telah menumbuk Jacob sampai patah tangannya.


Edward nyaris menummbuk Jacob gara-gara marah. Nasib baik bapak Bella polis. Respect sket la kan... Semasa dirawat oleh Carlisle kat rumah Cullen, Bella berpeluang dengar cerita sedih Rosalie yg hampir sempurna kehidupannya itu.
Selesai graduation, Cullen family wat party ala disko untuk Bella & kawan2. Jacob & kawan2 datang & bagi gelang pic wolf yg cute. Bila Alice dapat vision newborn-army akan datang ke Forks untuk bunuh Bella, Jacob bagi pihak werewolf yg lain volunteer utk bantu Cullen.


Ni part yg eury suka. 1st appearance kelapan-lapan werewolf, disertai oleh the cullens.


Actually-Beta-Sam Uley yg warna hitam. Actually-Alpha-Jacob Black yg coklat tu. :))


Rupa manusia & werewolf mereka...

Memandangkan Jasper ada pengalaman+mahir dalam bab2 perang & gaduh2 dgn newborn ni, so Jasper jadi ‘sifu’ kepada Cullens dan werewolves. Dalam sibuk2 training, sempat jugak ler Bella mengorek rahsia hidup lampau Jasper. Dan Bella mula terfikir yg tentang penceroboh biliknya, newborn vampire army dan Victoria ada kaitannya.

Couple cute ~ Jasper & Alice ~ cakap kurang, main isyarat mata aje ~ suke mokcik nengoknye..

Rosalie tak pernah tinggalkan Emmet esp dlm bahaya. Giler2 punya sayang dengan mamat nih! Tapi napa eury tak perasan pun Rosalie lawan dengan newborn? Hurm...

Esme & Dr. Carlisle Cullen ~ maintain macho, cantik & awet muda sentiasa~

Lepas Alice wat excuse utk Bella ‘tak berada di rumah’ masa newborn vs cullens/werewolves, Bella spent semalam kat rumah Cullen, Edward proposed Bella lps ‘diuji’ oleh Bella. Malam sebelum newborn datang menyerang, Bella & Edward bercamping atas gunung/bukit dalam cuaca yg maha buruk. Bersalji sampai memutih semua yg ada depan mata. Since Edward berdarah sejuk, wat julung-julung kalinya Edward benarkan Jacob kongsi sleeping bag dgn Bella fasal tak nak Bella jatuh sakit. Memang tabah giler la vampire kesayangan eury ni. tahan aje dia tengok Bella dalam pelukan Jacob. Siap bercerita-cerita lagi. Kalo eury, selamat la semua....

Borak2 dalam khemah kecik...

Hari yang dinanti pun tiba. Newborn datang tanpa perasaan ke Forks dengan harapan untuk bunuh Bella sekali dengan Cullens. Oleh kerana Bella overboard dengan roleplaynya (letak darah n rambut kat tanah lapang tempat newborn akan menyerang), newborn jadi tak siuman nak mendapatkan Bella.

Jacob main tipu utk kiss Bella. Tp bila fikir2 eury jatuh kesian dgn Jacob. Sapalah minta utk bertepuk sebelah tgn kan...

Ooo... sebelum tu, Jacob dapat tahu Bella akan kawin dgn Edward ugut Bella untuk ‘korbankan diri’ masa perlawanan nanti. Bella yg ketakutan suruh Jacob cium dia. Masa tu la dia tahu yg dia cintakan Jacob, walaupun tak sebanyak cintanya terhadap Edward. Edward yg gentleman & pemaaf redha aje dgn ape yg berlaku...

Askar Jepun datang Malaya guna basikal. Diorang jalan kaki aje...tak mampu beli kenderaan kot... hehe... Thanks for coming so we can see some actions...

Maka bermulalah pertarungan diorang. Cullen ada advantages la sebab diorang biasa dah dengan tempat tu, siap main baseball lagi dekat situ. Plus, diorang dapat bantuan werewolves. Dek kerana terlampau excited, eury siap terjerit2 lagi ‘Makan! Makan newborn tu! biar padan muka dia!’... Nasib baik tak tengok kat cinema. Kalo tak, kena sumpah jadi sesumpah dek teman2 se‘cinema’. Huhu...

Dulu eury fikir werewolf ni terlalu comel utk dibuat pakwe, tapi lepas tengok scene ni rasa teruja plak... comel aje paws dia!

Victoria yang last minutes datang, akhirnya berjaya menemui Edward dan Bella. Riley yang blur tentang sapa sebenarnya James dalam hidup Victoria telah membantu Victoria utk bunuh Bella. Nasib baik ada Seth. Kira Seth dapatlah beraksi walaupun tak ke tanah lapang tu.


Edward tak pernah tinggalkan Bella
Masa agak2 Edward dah nak terkorban, Bella tiru perlakuan isteri ke-3 Taha Aki dgn melukakan tangannya. Darah Bella wat Riley & Victoria hilang tumpuan. Cukup la masa utk Seth serang Riley & Edward patahkan tengkuk Victoria.

*Oit, jangan main kepala boleh tak?

Sepatutnya tak ada yang cedera dalam pertarungan ni, tapi oleh sebab Leah yg ada krisis love-triangle+1st timer female werewolf ni mahu tunjuk dia sebagus yg lain, Leah serang sorang newborn yg terlepas sendirian. Jacob yg cuba membantu telah dipatah2kan tulang rusuknya oleh newborn jahat ni.
Leah Clearwater

Volturi yg lambat sekentut datang ‘melawat’ tempat kejadian. Kagum n rs tak percaya dgn kemampuan keluarga Cullen. Sambil2 tu, sempat lagi diorang survey keadaan ‘kemanusiaan’ Bella. Apapun tak ada pertumphan darah berlaku antara mereka. Soal jawab sket je.

Demetri, Alec, Jane & Felix

Scene Jacob menjerit sakit & penerimaan Jacob terhadap penolakan Bella dalam keadaan sakit buat hati eury ‘roboh’... sedey...sob3x... dulu eury tak suka dgn Jacob ni. dia kan mcm kaki penyibuk sket, jht mulut... tapi lps bc new moon (buku new moon yg plg last eury bc), fhmkan btl2 sapa itu Jacob Black, seriously, memang simpati dgn Jacob. Sanggup wat ape aje walaupun x dpt ape2...

Jacob berbalut2... Sob3x

Bella akhirnya setuju untuk berkahwin dengan Edward tanpa syarat pelik2 kpd Edward lagi. Yeay!



Last but not least, movie ni best. 4/5 star. :) Can’t wait for the next saga, breaking dawn. Nak tengok Bella jadi vampire, anak diorang, kuasa Bella...huhu... err... nampaknya sinopsis ringkas jd begitu pnjg...hurm... Tdo time, zzzzz......

5 comments:

tzaraz said...

mak aiii.. panjangnya... haha
eury... edward x encem!
Jasper yg.. hailaaaaa... cair..haha

eury said...

tzaraz, jgn la goyahkan pendirian eury...hik3...

tzaraz said...

sorry beb! I cannot help it
Jasper is just soooo woooooh!..haha
especially masa rambut dia curly curly perm dulu... hikhikhik

Secret Garden. said...

wow..kak Eury ni mesti peminat setia Twilight kan? citer ni memang best..

Syura Ali said...

Tq ur sinopsis..hehehe..

Followers