Friday, August 14, 2009

Buat Kipas-Susah-Mati ad+iz


Minggu lepas dan minggu ni merupakan antara minggu yg sibuk bagi eury. Walaupun adik eury yg nk menerima scroll dr pro-canselornya tp dgn eury2 sekali terima ‘tempiasnya’. Alhamdullillah, sampai jugak eury ke UPM yang indah permai tu. Konvo UPM tetap meriah wpun kes H1N1 makin teruk. Ingatkan dapat la tengok ‘graduan bertopeng’ 4 the 1st time, tp rupanya boleh dikira berapa orang aje yg pakai topeng…hehe…

Balik dari UPM, eury demam. Macam yg korang semua dah tau la. Kepala pun automatic kosong dari segala macam idea dan mood menulis... Masa baring2, dok raba dahi sukat tahap kepanasan badan tu la eury dapat panggilan telefon. Isi perbualan antara eury dgn pompuan lemak merdu suaranya ni mungkin akan mendapat pelbagai reaksi dari korang esp kipas-susah-mati ad+iz. Blogger p2u dah selamat naikkan ad+iz ke company kaki novel…. Dan eury di’offer’ utk menerbitkan ad+iz dlm bentuk novel bercetak… Waaa…! Yeaahh…!

eury pasti ada yg gembira dan ada gak yg sedih. Yg gembira sebab dpt baca ‘selempuk’ ad+iz kurang setahun dari sekarang. Yg sedih sbb tak dpt lagi nak baca ad+iz kat blog nih... sbnrnya eury pun serba-salah bila fikir2... sbb xtvt menulis, menaip, meraban ni sbnrnya slh satu xtvt lps tension n hobi aje pd mulanya… Tp bila tgk ad+iz dpt sambutan, eury jadi teringin nk tgk ad+iz jadi novel plak. Maka, part 20 adalah n3 terakhir bg ad+iz… dan scr automatiknya prekuel ad+iz juga terpaksa ditangguhkan @ dihentikan sama sekali sbb takut clash dgn novel ad+iz... utk berita sedih ni, eury minta maaf sgt2… lps ni, eury terpaksa meneruskan ad+iz smpai la abis tanpa komen membina dari korang (sesuatu yg susah bg eury sbb bila idea kering eury biasanya akan bace balik komen2 korang smbil tersengih... hehe… pelik tp benar belaka…). Kalo tak ada aral, tahun depan korang bleh la tgk novel ad+iz kat toko2 buku berdekatan dgn rumah korang… Harap2 korang beli la! Huhu….

Korang jgn risau… eury ttp akan menulis cerpen & novel lagi. Novel The Curse tu, eury minta tangguh la sbb eury belum dpt lagi susur galur cite tu scr terperinci. Yg pasti, eury akan habiskan eucralipse (yg dh ber’joman’ cito e’..) dan mula novel baru iaitu Saat Cinta Bicara (SCB)… insyaAllah, 2-3 cerpen yg dok bersarang dlm kepala ni pun eury akan flush kuar ke blog nih!

Kipas-susah-mati, tolong terus ‘mengipas’! Kerana anda, blog nih hidup…! Kerana anda, eury athena terus ‘hidup’! hehe… wassalam…


*** Ada sape2 tau kat mn lubuk nk dload lagu instrumental @ ost esp dari cite2 korea tak? eury suka dgr la muzik mcm tu…

34 comments:

Anonymous said...

tak bestnya semua enovel yg aku baca sume nak dibukukan, dah puas baca sambung lak kat buku ahhh bosan

azlin said...

yo... best la nanti dpat baca novel ad + iz... tapi jgn la byk yg edit... tapi kita sedih gak... sbb dah tak dpt baca kat blog... good luck to eury... nanti buat citer baru tau..

Anonymous said...

waaa sedeh nya
tapi tahniah la eury
nanti kalu da publish rojer ek
teruskn berkarya eury ..
gud luck
-aryzaidi=

tzaraz said...

tahniah!..
tapi ttp sedih laa..
apa pun..aku tunggu buku tu kluar..

carramba said...

mmg sgt bosan!
sgt kecewa!
very2 frustrated!
super duper frustrated!

semua e-novel jd real novel
klu mcm tu lbh baik xyah post e-novel
dah nama e-novel, e-novel diam2 sudah
x reti ke E tu stand for what
klu mmg niat nak accept offer klu ada (n mmg dah dioffer pn)
xyah la buat e-novel at first place
mmg sgt kecewa la putusnya

i ni xpnah bercinta
tp bila jd mcm ni
i rs i lg down gila2
dr memember i yg putus cinta tu

serius cakap, mmg KECEWA
sorry to say
but its true deep down my heart
then again
WHO AM I to QUESTION rite?

zillion congrats tu u
like i care if its sounds sarcastic
heh
sorry ya dear. no hard feelings
coz u broke my heart 1st

salam aidilfitri maaf zahir batin
even ramadhan belum sampai lg

carramba said...

to answer yr poll q's,

(1) no need to post another new story if it'll end as real novel.

(2) i minat semua yg u picture but then xtra credit if u end it in yr blog as well as where it started from AT FIRST PLACE.

sorry ya 4 being too emotional coz i'm in 'menstrual mood' + heart broken u know.. sorry

adie said...

klu nk d/load lagu ost dr citer korea,ni lmn web nye.
www.koreandramamv.blogspot.com


by, the way, congrats to u...
n all the best

nad said...

wa suke suke suke....tahniah eury...mmg lama dh dok tunggu novel eury ni....cume sadis ckit la, coz lame kene tunggu, berjanggut gak la, n sempat cukur n tumbuh blk.....pepun hope ending this story gempak la....wah x sabo den raso...

Anonymous said...

ala...knp cm nie plk..
dh syok2 bace kat cnie pastu nk dbukuk plk..x best btl...
knp le x hbskn kt cnie dlu pastu br le bukukn...
abs kn citer nie dulu pastu bukukn le..boringnye..

haruhi said...

sedihnyer!!!
klau bole mmg r nk ad+iz di novel kn tp lmbt lg!!!sob3...

tp xye still kipas2 eury tok cite2 yg lg best...hihi

Kai said...

cube try search kat google/yahoo/bing. type keyword korean drama ost mediafire. nk lagi spesifik, type la name citer tuh but insert skali mediafire. free of charge. sy bnyk dload lgu korea/jepun kat situ.
by the way, congrates 4 the offer..hrp sgt eury sukses dlm pghbisan criter nih...best sgt!!

fzm2 said...

waaaaa msty lmbt lg kn????
sdeyh t0l..pape p0n truskn
ngn ad+iz ni taw.
gud luck

Anonymous said...

for eury, congratz a lots!!!
hope u dh ada new target dlm kamus eury skrg. many blogger dh publish buku diorg (rynsa, hlovate, hanniramsul, etc.)
a good way to increase your income and new chance 4 u to enhance more your story's quality. stakat nie, karya blogger yg saya bc mmg BEST!
hope can read and buy your "ad+iz" novel soon.

Anonymous said...

aloh~~~
nak bc sampai abis...
buku susah cari la..
i lg suka kalu habis kat blog dulu..
then baru wat novel.
but tahniah to you.
to download korean music,
u masuk 4shared website,
pastu tulis la ost cite pe..
boleh la download.

zatie said...

waaaaaaaa..
ske2..
xsaba nk bli..
hehe..bgos gak wat buku..
nk wat koleksi..
ley bce dimana shaja..
ekekee...
hope cpt2 la kuar first baby eury nieh..
besh bangat...
cite baru cpt2 update..
heehe..

L said...

*refer 2 sum of the comments above*
agak kecewa la sbb kebanyakan novel yg aku baca nak dibukukan. nak menunggu tu plak lama.

tapi

congrats la. mmg layak pun, so congratssss! *throws confetti*

lol :)

MaY_LiN said...

yea..yea..
tmbh lg koleksi nvl..
congrats..

Anonymous said...

lorh bosan gler..
npe xtnggu abs je..
xkn sume e-novel nk bkukn..
klo cm2 bek xpyh post e-novel..
tension gler dow..

Anonymous said...

oh no!!
npe kne mcm tu..
arhhh!!tnsion ny..

Daniera said...

ish..readers jgn la marah eury. itu kan rezeki eury.

gud luck eury. insyaallah, beli bile kua kat pasaran t. :)

sya[E] said...

alaaaaaaa....
dh xdpt nk bc ad+iz agi..
dh la dh smpi thp kmuncak nih..
tup2 nk bukukn plak..
waaaa mst rindu gler22 ngn ad+iz
papepn eury...
cngratz...insyaAllah pasty kn kudptkn buku kamu..
make it more interesting okeyh...
ku tggu bukumu..=)

qiqa said...

seperti yg aku jangkakan,novel ni memg bole pg jauh..
buat pe nak sedih...
kita patut tumpang gembira la sbb eury dah da 1 kejayaan bila novel plh vogue kat dunia ni dah diterbitkan...

Anonymous said...

i'm very agree with carrammba..
why not this story just ends here..
in ur blog...
im' waitin', waitin' n waitin'
for the next, next, n next
part...
BUT..
the story not ends here..
i'm very frustrated..

Anonymous said...

it's ok tp make sure t kalo da siap nvlnye upload covernye tw senang ckit nk cari

my_za2l said...

congrats.dpt me'novel'kan ad+iz.
erm,buat novel lain plak.
best ah cite eury.
rase sedih plak sbb xdpt bace ad+iz seterusnya.
insya-allah saya akan beli novel tu.
ape tajuk dye?

plum blossom said...

congrats to eury...
all ur hard work and effort have been paid off!
susah lah lps ni... org dah nak fly cam na la nak baca full story ad+iz novel version... next year baru kuar, time tu org tak de kat m'sia lah... huhuhuhuhuhuhuhuu
banyaknya enovel org baca suma nak dipublishkan... kecian lah kat kitorg yg study oversea ni huhuhuhuhuhuhu... nak membeli novel tu susah yg amat...

anyway, best of luck to eury... i'm waiting for other kind of ur masterpiece afterwards! i'm always support ur work! ganbatte ne eury chan!

Penulisan2u said...

Ini Peluang penulis untuk keluarkan novel di pasaran. Rezeki yang Allah bagi kepada beliau. rezeki Halal. kenapa nak tolak. sedangkan kita sendiri cakap.. rezeki jangan ditolak.

Letak diri anda di tempat menulis. Kalau anda diberi peluang sebegini, peluang keluarkan novel di pasaran. Pastinya anda ambik peluang ini.

Pasti ibubapa eury bangga dengan anak dia, berjaya menjadi penulis dan menghasilkan karya yang menarik. Segala susah payah ibubapa mendidik dia, mengeluarkan duit untuk hantar dia belajar. Ada nampak sesuatu yang positif. kalau ibubapa anda, pasti ibubapa anda juga bangga. letak diri anda di tempat penulis. anda hanya letak diri anda dalam situasi anda.

Dengan ada enovel lah ada peluang yang lebih kpd penulis.. MALAH UNTUK PEMBACA. Kenapa??

1. Penulis dapat menilai hasil karya beliau dari pandangan pembaca, memperbaiki penulisan bila ada kesilapan

2. Penulis juga akan mudah mendapat perhatian penerbit. Bila karya yang menarik. penerbit akan tawarkan peluang seperti ini.

3. penulis akan ada segolongan peminat sendiri. bila keluar di pasaran akan mudah mandapat perhatian, akan mudah untuk mendapat jualan yang baik.

4. Bagi Pembaca, dengan ada enovel dan yang akan dipublish. anda akan dapat memilih karya yang bagus sebelum membeli. Banyak karya di pasaran di atas RAK kedai buku, beribu karya. mcm mana nak memilih??.. susah. tapi bila kita tahu sedikit jalan cerita, dan meminati novel penulis. kita dapat membeli novel yang bagus dan tidak akan rugi. Saya sendiri membeli novel, pernah bila membeli.. cerita tidak best, rasa kerugian. Sekarang ramai sudah berubah. mereka memilih novel yang berasal dr novel online. sebab mereka boleh menilai, membaca bab awal sebelum membeli.

Bagi yang berada jauh di perantauan.. anda boleh email penerbit atau pengedar.. tanya mereka untuk post ke tempat anda. atau mgkn boleh suruh ahli keluarga membeli untuk anda. Kalau betul kita suka novel tersebut, minat nak mengetahui kisah selanjutnya, peminat novel. kita akan cuba memiliki novel tersebut.

yunix77 said...

mmg la frust bila kita syiok2 layan enovel tetiba nak stop & jadi buku. nak tggu keluar jd buku tu plak bukan sehari dua. makan bulan. lama tu. tak sanggup nak tunggu lama2 nanti lupa jalan cerita.

tapi ambil yg +ve la. kalau dihabiskan kat blog nanti tak 'hot' plak bila di pasarkan.

apa2pun saya suka beli &baca novel. so tahniah la kpd eury.

Anonymous said...

mmg tak besh...
da elok2 bace..skli kne tgu lme..tu pon lau ingt..lau tak ingt...brkubur la cite ni dr idup ak..huhu

Penulisan2u said...

nak publish novel bukan sehari dua. 1st kena tunggu manuskript penulis siap. kedua proses editing dr editor.

bab dan siri ad + iz tetap ada dalam nih. boleh baca kembali untuk fresh jalan cerita. bila dah ada cover novel kat dalam ni, dah tahu tarikh bila keluar. dan akan ada posting 1 new3 bila novel hampir keluar.

nad said...

yes!i setuju dgn komen 'penulis2u'. kalo i sbg penulis pn xkan melepaskn peluang mcmni....coz rezki bukan dtg bergolek, atleast eury pn nk rase benefit yg die dpt setelah penat memerah otak nk buat cerita ni...pepun i sokong eury n x saba nak tgu ur novel... mmg dh lame i tgu utk dibukukan, coz mudah ckit, kalo dlm blog, smtime ble internet x dpt, dh x bleh bc...so pepun i support.

Anonymous said...

best giler la crite ni.. tp syg kene tggu novel dia kuar lak.. but it's ok! sy ttp support awk sbb pandai buat crite.. nnt bila dah kuar novel tu bgtau la.. sng nak cr then smbg bc ape yg akan jd dgn ad+iz tu.. all the best k!!

Internetic Programmer said...

eury, kalau novel ad + iz tu dh ade, promote kt blog eury okey? sy tggu =)

wiyani said...

~wiyani~
for eury...congrats...
for kaki novel...npe lame sgt??skrg da bln november...=(...kluarkn la ad+iz dlu...
for penulisan2u...btol2 kte stuju...
for kengkawan kipas-susah-mati...sabar ea kengkawan..
thakns ..

Followers