Thursday, August 20, 2009

Saat Cinta Bicara Part 1


“Squat! Masuk barisan… Masuk!!”

Arahan komander tahap menghilangkan kekenyalan gegendang telinga di tepi telinga membuatkan aku melompat turun dari katil. Tak fikir ape dah, terus aje berdiri tegak dengan tangan rapat di sisi. Menunggu arahan seterusnya dari cik-komander-bersuara-soprano dengan mata yang 80 % tertutup. Tunggu punya tunggu, tapi tetap tak ada command susulan kedengaran. Yang aku dengar hanyalah derai tawa tahap langsuir dapat darah orang beranak sulung.

Apa kes pulak ni?

Kepala terasa sedikit sakit dan berat bila bangun secara drastik tadi. Aku cuba imbas kembali apa yang berlaku sebelum aku tergelimpang macam ikan busuk tak laku kat atas katil aku ni... Okey… Bangun pagi. Mandi. Wat assignment. Check email. Huha huha kat bilik Fiqah. Makan tengah hari. Pergi padang kawad. Mandi. Dan melepet atas katil.... Jadi…

“Squat akan berbaris bertiga-tiga, bertiga… berbaris!” Jerit suara yang sama. Berdekah-dekah tawa mereka pecah.

Aku buka mata. Hampeh punya kawan!! Kaw-kaw korang kenakan aku! Patut la macam cacat aje bunyi arahan kawadnya tadi!

Aini, Fiza dah terguling-guling atas katil Fiza. Kak Odah pulak maintain gelak tiga harkat kat atas katil aku. Tangannya menekup mulut. Menahan gelombang kedua gelak yang mungkin pecah bila-bila masa sahaja.

“Memang semangat kawad betul la kawan kita nih! Hehe!”

Aini tekan perut. Muka dah merah-merah. Lawak sangat la tu! Aku capai bantal dan baling ke arah Aini dan Fiza. Miss pulak balingan aku. Aku capai pulak Big Brown Bear a.ka.a. BBB kat sudut katil. Tak kena jugak! Tergelimpang bear bulu coklat tu kat lantai. Menggelegak lagi tawa Aini dan Fiza.

“Ko macam tak tau. Jurulatih kawad kita, Encik Hassan tu kan minat dengan si Athia ni. Sikit-sikit, Athia… Sikit-sikit Athia… Athia, tolong check kedatangan. Athia, lenggang sikit tangan tu. Athia itu… Athia ini…” Sakat Aini.

“Ko jangan Thia… Silap-silap jadi isteri nombor tiga ko!” Fiza pulak menambah perasa.

Muka Encik Hassan terlayar di birai mata. Lelaki berusia lewat 40an bermisai lebat tu khabarnya dah beristeri dua. Tapi masih mencari gadis-gadis yang sudi mengisi kekosongan kuota yang dimilikinya. Aku bukan nak takbur. Tapi minta jauh la… Tak nak! Tak sudi! Tak hingin! Makan gulai hati ayam ulam jantung pisang babah dengan bunda aku nanti!

“Eh, betul ke Encik Hassan tu dah ada dua isteri?” Kak Odah yang memanjang blur bab-bab gossip artis tempatan apatah lagi unpublished-gossip kakitangan universiti pula menyoal. Akak ni memang jenis tak suka jaga tepi kain orang.

“Ya Allah, akak tak tahu lagi ke? Dia dah ada dua orang isteri. Anak baru ada 10 orang. Rasa-rasanya tak lama lagi bertambah la isteri dia. So far, Athia Huriya’ ni leading dalam list name yang dia wat!”

Aku tak tunggu lama lagi. Segera melompat atas katil Fiza. Nak menggomol dua-dua sahabat yang tak sayang mulut tu…

“Korang ni mulut ada insurans mulut…” Itu aje yang mampu keluar dari mulutku. Automatik jari-jemari tangan yang baru nak berubah jadi anak ketam, kaku melekap di tubuh Aini.

Semua yang ada dalam bilik terdiam. Seolah-olah ada malaikat yang lalu. Aku pandang diorang. Diorang pandang aku. Kami saling berpandangan dengan mata terbeliak.

“Aaaa… Do re mi fa so la ti do….” Aku cuba-try-test vocal aku balik. Mak aihh…! Suara aku…

Muka Aini, Fiza dan Kak Odah dah serupa muka orang nampak hantu.

“Athia, napa dengan suara ko?” Cemas Fiza menyoal.

Jangankan Fiza, aku yang empunya badan ni lagi la cemas!

“A’ah la, Thia… Dah macam suara itik serati aje…” Komen merudumkan harga diri dari Aini pulak.

Aku cembengkan mulut dan…

“Huwargh…! Tidakkk!!!!”

@~~~@~~~@~~~@~~~

Aku hembus hingus kat tisu. Air mata dah tiga empat baldi… err… cetong aje sebenarnya jatuh mengalir kat pipi. Tisu dah setengah kotak habis aku siat-siat dek kerana geram. Bersepah lantai bilik.

“Korang! Kenapa jadi macam ni? Aku tak nak suara ‘itik serati’ ni!” Ujarku dalam tangis. Kak Odah mengusap-ngusap belakang tubuhku. Fiza dan Aini masih kaget mendengar ‘suara baru’ku tu.

“Sudah la, Thia… Esok lusa baik la tu! Tak usah dok teriak la…” Aini memujuk dalam bahasa Melayu standard bercampur-gaul dengan bahasa utara. Maklumlah, anak jati Kedah. Ni pun dah kira okey, kita orang luar pun boleh tangkap apa dia cakap. Masa mula-mula dulu… Pergh! Memang pekat giler bahasa utara dia. Kami sepatah haram tak faham. La ni, aku pun dah boleh faham la sket-sket apa diorang khabaq! Ha… Tu dia! Broken dialek utara aku dah keluaq!

“Aku agak ko ni tak cukup air la! Lepas tu pergi pulak berkawad berjemur tengah padang. Bila air dalam badan terhidrat, hilang la suara ko tu!” Teori doctor-tak-lepas-matrikulasi sains hayat mana pulak la si Fiza ni pakai? Apapun, kata-katanya langsung tak berbekas di hati.

“Habis, bila nak ada balik suara aku ni? Macam mana aku nak bercakap dengan orang?” Ngongoiku.

“Laa… Cakap aje la! Bukan ko bisu pun!”

“Entah ko ni… Wat drama aje lebih!” Perli Aini.

“Dengan suara macam ni, mesti orang gelakkan aku! Korang pun gelakkan aku!”

Mereka bertiga kulum senyum. Masih terasa lucu mendengar suaraku. Tiba-tiba Aini petik jari betul-betul kat depan batang hidung aku. Tiga pasang mata tertancap padanya. Menunggu buah fikiran apa la yang dapat difikirkannya pada masa-masa kecemasan ni… err… walaupun biasanya cadangan Aini boleh masuk kategori ‘hampeh’!

“Aku ada idea! Baek punya idea...”

“Apa?” Rakus aku bertanya.

“Ko tak payah bercakap. Amik pen, amik kertas, tulis… Kan senang! Tak pun belajar bahasa isyarat! Huwargh… huwargh… huwargh!”

“Huwawa…” Aku sambung nangis se’round’ lagi. Memang idea kasi-garam-taruk-kat-luka betul la si Aini ni bagi…

Kak Odah makin kuat mengusap bahuku. Aini dan Fiza dah tak berani bagi apa-apa idea lagi dah pada aku bila tengok mata aku dah mula bengkak dek menangis.

“Sabar la, Thia… Tiap sesuatu yang jadi tu mesti ada hikmahnya. Percayalah, sesungguhnya Allah turunkan ujian kerana Dia menyayangi para hambaNya. Bersyukurlah Athia berada di kalangan hamba-hamba yang disayangiNya…” Buah butir bicara Kak Odah menginsafkan kami. Terdiam kami beberapa ketika.

Betullah tu… Allah menurunkan ujian kepada tiap-tiap hambaNya untuk menguji sejauh mana tahap keimanan hambaNya. Athia Huriya’, ko patut bangga sebab Allah pilih ko, uji ko... Itu tandanya Allah sayangkan ko… Tapi… Bila mengenangkan suara aku yang seksi mengalahkan klon-Ella dan tekak yang sakit, mulut aku bising balik. Macam mana aku nak cakap dengan orang? Mesti semua orang gelak bila dengar suara ‘unik’ aku nih… Macam mana kalau suara ni tak elok sampai bila-bila? Huwargh…!

Lagu SHE dari OST Bull Fighting menambahkan bengkak di hati. Ni sapa pulak memekak telefon ni? Tak tau ke orang tengah ada krisis suara?

Kak Odah hulur LG Chocolate warna putih padaku.

“Akak Athia telefon dari tadi. Tu sebab kami kejutkan Thia dari tidur!” Kata Kak Odah dengan wajah tenang. Nyata dia tidak berbohong. Nak bohong pun untuk apa, kan?

Skrin telefon aku pandang. Perkataan Puteri Limau Sunkist tertera di situ. Puteri Limau Sunkist tu nama timangan Angah aku kat rumah. Selalu sangat berangan nak jadi tuan puteri. Berbahasa dengannya pun nak kena guna bahasa istana; bersiram la, bersantap la… Naik geli koklea mendengar! Dek kerana geram, aku yang tak pernah dapat apa-apa mandat ni pun dengan tak bertauliahnya mengurniakan gelaran Puteri Limau Sunkist padanya. Kawan-kawan aku kat sini sampai nak putus usus ketawa bila dengar nama timangan Angah tu. Hehe… Diorang tak dengar lagi gelaran yang Angah bagi kat aku. Kalau diorang tahu, gerenti pecah terus usus sekali dengan punci kencing diorang...

Butang hijau aku tekan.

“Hello! Woit, Puteri Limau Benyek! Apasal lambat sangat angkat phone? Mandi dengan hantu air ke tadi?” Aku jauhkan sedikit handphone dari cuping telinga. Ni bercakap ke menjerit nih?

Hui, akak aku ni pun… Wat lawak pun biar la berpada-pada! Ada ke wat lawak fasal hantu… Dah la dah nak masuk tengah malam ni… Kampus aku nih pulak dulu bekas hutan tempat jin bertendang! Tak ke tegak bulu tengkuk bila mendengar.

“Sorry la! Orang…”

“Hello! Hello! Ni sapa ni? Mana Athia? Awak curi phone adik saya, ek?” Bertambah nyaring suara Angah di hujung talian.

“Ngah, ni Athia la ni… Suara orang tiba-tiba kena kidnap... Terpaksa pinjam suara Donald Duck kejap!”

“Tipu! Bohong!” Sanggah Angah.

“Sungguh la, ngah… Athia yang cakap ni…”

“Apa buktinya yang awak ni, Athia?” Angah terus-menerus menguji ‘kelayakan’ aku sebagai Athia Huriya’, adiknya.

“Seven hours after you got your licence, you been chasing by police officers coz your driving skills reminded him to Schumacher on F1 circuit! Enough? Ke nak suruh Thia buka cerita fasal Angah curi-curi pergi clubbing lepas abis SPM tu?”

“Opps! Percaya, percaya… Tolong jangan buka cerita clubbing tu lagi! Serik!” Aku tertawa kecil. Memang Angah tak berani clubbing lagi lepas kena fire dengan babah yang tiba-tiba bertukar jadi Ultraman Taro masa tu. Siap makan sepak babah dalam sedas dua. Yang aku tahu, Angah benar-benar insaf lepas tu. Yang pasti, memang Angah dah tak berani buat perangai macam budak ada masalah sosial lagi kalau berada di bawah pengawasan babah..

Budak bertiga yang dari tadi pasang telinga mula angkat bahu. Tak mengerti tang part mana yang lucunya sampai ak boleh ketawa.

“So, apa cerr? Apa dah jadi dengan suara, Thia?” Soal Angah. Ada gelak kecil di hujung ayatnya. Lucu sangat ke bunyi suara aku ni?

“Entah! Thia pun tak tahu. Lepas balik kawad petang tadi, Thia tertidur. Bangun aje dari tidur, terus jadi macam ni!” Aduku. Serta-merta kenangan sepuluh tahun lepas menerpa. Ya, aku pernah hilang suara suatu ketika dulu. Masa tu aku demam teruk gara-gara berhujan. Seminggu tak boleh bangun dari katil. Terbaring aje. Suara pun hilang. Tapi bunyi suara aku masa tu tak la seteruk bunyi suaraku pada ketika ini…

“Ala… Siannya! Tak pe, tak pe… Nanti Thia minum air asam jawa banyak-banyak, okey?” Pujuk Angah.

“Okey… So, napa Angah tepon ni? Macam ada hal penting aje…”

“Angah nak konvo la dua minggu lagi!” Teriaknya riang.

“Ye ke? Tahniah! Bestnya… Dah abis belajar! Lepas beban belajar…”

Angah gelak aje.

“Angah nak ajak Thia join Angah konvo. Babah, bunda, Along, Yana semua pergi. Tak best la kalau Thia tak ada. Thia cuti tak?”

“Berapa haribulan tu?”

Angah segera membacakan tarikh pengijazahannya. Aku sauk kalender akademik yang berpin di softboard.

“Nasib baik jatuh masa Thia cuti pertengahan semester…”

“Yeah! Best, best! Thia mesti datang tau. Angah dah siap tempah baju untuk Thia lagi… Satu famili akan pakai warna hijau kuning. Warna tema konvo Angah! Baru gempak sket!”

“Biar betul, Ngah?”

Aku mula membayangkan kami berenam memakai baju dari fabrik kain yang sama. Kain dari kayu yang sama. Aaa… Macam fesyen boria yang selalu ‘kelihatan’ pada musim-musim perayaan tu aje! Huhu… Tak pe la yang penting Angah gembira. Orang dah belikan baju tu pun dah kira bersyukur dah tu, Athia…

“Betul la. Nanti kita amik gambar ramai-ramai, okey? Ei, seronoknya! Tak sabar nak tunggu hari tu!”

Angah terus bercerita mengenai perjalanan majlis konvokesyen yang bakal berlangsung seperti yang pernah dilihatnya pada semester-semester lepas. Dan aku dengan sabarnya mendengar dan melayani bicaranya.

@~~~@~~~@~~~@~~~

Keadaan luar dewan sesak dan berbahang tanpa diketahui darjah celsiusnya. Baju kurungku dah terasa basah di bahagian belakang. Bisingnya tak usah cerita la… Membingitkan telinga! Mengalahkan pasar borong ikan. Dah tu macam-macam bau pulak yang menyelinap masuk ke dalam ruang rongga hidung. Yang wangi bau perfumes keluaran luar atau dalam negara tu memang best la untuk dihidu. Yang berbau peluh tak kira jantan-betina tu, hidung aku masih boleh bagi kompromi lagi. Muka aku pun boleh maintain ayu lagi. Tapi bila tiba tang bau busuk yang muncul tanpa bunyi tu take part, memang hidung aku minta ‘direhatkan’. Oit, sapa ‘bebaskan gas metana’ lepas tu wat muka selamba kodok aje ni, ha?

“Boleh la, dik… Tak kan nak biar anak-anak makcik ni tunggu kat luar? Kami datang dari jauh ni!” Rayu bunda.

Jauh la sangat bunda… Kalau orang dengar cara bunda merayu, mesti orang percaya kami ni datang dari hujung dunia sana. Padahal tak luak setakuk meter tank minyak pun… hehe… Ayat mesti power…

“Maaf la, datin… Memang tak boleh adjust lagi dah. Kapasiti dewan ni memang terhad. Dalam surat jemputan pun ada mentioned cuma dua orang dari ahli keluarga graduan aje yang dibenarkan masuk dewan. Jadi saya harap sangat datin, datuk, dan anak-anak faham akan situasi kami ni…” Rendah suara salah seorang urusetia majlis konvokesyen itu menerangkan keadaan sebenar. Dari mana dia tahu status babah dan bunda, aku sendiri tak pasti. Ada cop kat dahi babah dengan bunda ke?

“Ish, kata suruh meramaikan, memeriahkan majlis konvo, tapi tak bagi kita masuk. Cakap tak serupa bikin la ni! Tak kan nak suruh kita masuk, anak-anak tinggal kat luar? Perap kita kat dalam dewan aircond pun tak kan wat kita senang duduk! Anak-anak kat luar entah apa jadi kita tak tahu!” Bunda dah guna taktik lain pulak nak memujuk. Tapi aku agak ni lebih kepada strategi memarahi dan memujuk. Hehe… Muka perempuan yang aku anggarkan setahun dua aje tuanya dari aku tu, aku tengok dah merah padam. Mungkin ada kata-kata bunda yang berbekas di hatinya.

“Macam ni la, datin… Saya cuma boleh benarkan anak bongsu datin ni aje masuk. Yang dua lagi ni… memang saya tak dapat nak tolong. Dewan ni memang terhad, datin. Datin sendiri pun boleh tengok, betapa ramainya ibu bapa yang tak masuk lagi. Bukan kami sengaja nak wat dengki ke apa, tapi memang kami dah hadkan cuma dua orang aje dibenarkan masuk. Itu peraturannya. Harap datin dan keluarga faham dan boleh beri kerjasama…” Penuh diplomasi dia berkata.

Dayana, adik bongsu aku yang berusia 14 tahun menggenggam jari tangan kanan dan dibawanya ke bawah. Yes! Katanya tanpa suara. Menyedari aku memandang tingkahnya, dia menjelirkan lidah. Mengejek aku yang tak dapat turut serta masuk ke dalam dewan.

Aku yang dah malas nak tengok bunda dan perempuan tu bertegang urat dalam suasana separuh harmoni, terus sentuh tangan bunda. Bunda pandang aku. Ada pertanyaan terlahir dari riak wajahnya.

“Tak apa la, bunda… Athia duduk luar aje! Athia boleh tengok dari TV aje…” Mulut kumuncungkan ke beberapa buah TV yang disediakan oleh pihak pengurusan di bawah khemah, di tepi dewan.

Along dan Dayana terkekeh-kekeh mendengar suara aku yang masih macam Cik Donald Duck. Aku ketap gigi. Diorang ni tak sudah-sudah ejek aku. Sejak aku tiba di rumah kelmarin sampai la sekarang, masih tak jemu-jemu mengejek suara aku. Nasib baik sunburn aku dah ‘pulih’ sepenuhnya. Kalau tak, mau diejeknya aku cucu angkat kepada makcik Karruppiah selang empat buah rumah dari kami tu!

Jari ketam pantas menjalankan misinya. Sebentar kemudian Along dan Dayana mengaduh sakit. Ejek lagi, kan dah kena!

“Betul ke Athia Huriya’ tak kisah duduk di luar?” Babah yang dah lama simpan suara bertanya. Dan babah memang suka memanggil nama penuhku apabila dia mahukan kepastian atau perhatian daripadaku.

“Betul. Athia boleh tengok dari TV kat luar ni aje… Babah, bunda dan Yana masuk aje la!” Aku yakinkan babah. Hakikatnya aku sendiri tak pasti sama ada aku betah atau tidak aku nak menongok empat lima jam kat bawah khemah yang aku sedia maklum bahangnya bila tiba zon-zon petang ini.

“Along pulak macam mana?” Giliran babah bertanya keadaan Along pula. Along angkat bahu.

“Along lagi tak kisah! Pandai-pandai la Along lepak kat mana-mana nanti.” Jawab Along. Dan seperti tadi, dia kembali membelek gambar-gambar dalam kamera digitalnya. Nama Along, Abdul Syakur bin Dato’ Shaiful Bahri. Umur 27 tahun. Bujang trang-tang-tang. Single and available. Dulu wat degree lakonan dan seni layar ke ape-kenamenye-entah... Tapi zaman tu dia minat giler melukis komik. Bila komik yang dia lukis tak dapat-dapat publish kat mana-mana majalah komik, dia retired. Sekarang dia minat amik gambar pulak. Tak kisah la gambar apapun. Kalau boleh semua nak di’snap’nya. Dek minat, babah bagi modal, cari peluang dan terus bukakan kedai gambar untuk Along. So far, ada la untung sket.. Along pun dari jadi kutu rayau, dah ada nampak ciri-ciri businessman sket dalam diri dia. Dah ada transformasi sket…

“So, kalau gitu, babah, bunda dengan adik masuk dulu. Apa-apa, message atau call, okey?” Pesan babah.

“Okey!” Seakan berjanji, serentak kami menjawab.

Aku dan Along memerhatikan babah, bunda dan Dayana masuk ke dalam dewan dan hilang dari pandangan kami. Kami berpandangan sesama sendiri.

“Along nak jalan-jalan. Thia nak ikut ke?”

“Tak pe la! Thia duduk kat khemah aje…” Jawabku. Along kulum senyum bila dengar aku bersuara. Malas aku nak melayan ejekannya, aku terus berlalu dan duduk di kerusi plastik di bawah khemah. Betul-betul dekat dengan TV yang disediakan. Dan Along dalam sekelip mata hilang ditelan lautan manusia di situ.

Kebosanan mula menjelma dalam diri. Mana best tengok dari TV aje. Macam ni, baik tak payah datang. Handphone aku keluarkan. Jari pantas menekan butang-butang handphone.

‘Ngah, ape barang universiti ko ni? Dua orang aje boleh masuk dewan. Rayu punya rayu baru la dia bagi adik masuk. Thia dengan abang nak tak nak terpaksa la ‘bawa diri’…’ Aduku dalam bentuk pesanan ringkas. Send.

Selang beberapa saat, bunyi mesej masuk kedengaran.

Ye ke? Sorry la… Angah mana tahu. Angah pun tak dapat masuk dewan besar. Masuk masa nak amik scroll nanti aje. Sorry la… Dewan besar kami kecik…’ Balas Angah.

‘Tak pe. Enjoy your moments. Jangan lupa senyum depan kamera. Kem salam kat naib canselor, ek!’

Send.

Seketika kemudian Angah membalas. ‘OK…TQ…’

Handphone aku simpan kembali ke dalam tas tangan. Aku pandang sekeliling. Kemudian memandang skrin TV. Majlis konvokesyen dah bermula. Bacaan doa. Ucapan naib canselor, bla bla bla… Dan mata yang dah mula layu, aku buntangkan semula. Huish… Tak boleh jadi ni! Aku pandang sekeliling. Masing-masing punya gaya tersendiri menikmati hari yang bersejarah itu. Ada yang berbual, tidur, makan, melayani kerenah anak-anak… Yang betul-betul menonton majlis siaran langsung di kaca TV boleh dikira dengan jari tangan aje. Tiga empat buah kipas besar yang tak henti-henti berpusing langsung tak dapat meneutralkan suhu di bawah khemah itu. Bajuku mula basah dek peluh.

Seketika kemudian tumpuan aku dicuri oleh sejambangan bunga mawar merah dihiasi bear-bear kecil yang dibawa oleh seorang makcik. Cutenya! Tentu Angah suka kalau aku bagi benda ni kat dia. Salah seorang petugas di situ, aku hampiri. Pen dan buku nota kecil aku keluarkan dari tas tangan. Ni memang dah jadi habit aku. Mana-mana pergi mesti bawa pen dan buku nota kecil. Bila bosan boleh menconteng. Tapi kali ni, aku tak nak menconteng. Dan aku tak nak diejek lagi.

‘Tumpang tanya, kat mana tapak ekspo? Atau mana-mana tempat yang jual bunga.’

Aku cuit lengan baju lelaki itu. Dia yang leka memerhatikan keadaan sekeliling kelihatan terkejut namun tetap mengukir senyuman bila menyedari aku ada di sisinya. Buku kuhulurkan. Hampir bertaut keningnya, tetapi bukuku tetap disambut.

“Ooo, tapak ekspo… Aaa…” Dia garu kepala. Mungkin bingung bagaimana caranya untuk menerangkan kedudukan tapak ekspo dalam bentuk tulisan. Aku ambil kembali buku nota dari tapak tangannya.

‘Cakap aje. Saya boleh mendengar.’

Aku hulurkan kembali buku itu padanya. Wajahnya kelihatan lega sebaik sahaja membaca tulisanku. Lalu dia pun menerangkan padaku arah ke tapak ekspo. Setelah mengucapkan terima kasih, aku terus berlalu pergi dari situ.

@~~~@~~~@~~~@~~~

Wow! Pertama kali menjejakkan kaki ke tapak ekspo di universiti Angah ni, aku betul-betul rasa kagum. Memang meriah sungguh la ekspo konvo kat sini. Kat tempat aku tu bukan tak meriah, tapi kurang la bab-bab live show dari artis-artis. Ye la, berapa sangat la artis yang sanggup naik ke utara nun nak wat live show kan... Berbanding kat sini, memang tak terbanding la. Deretan khemah yang terpacak membuatkan aku tak sabar-sabar nak ‘melawat’ dari satu booth ke satu booth. Cakap aje nak beli apa. Semua ada kat sini. Baju, kasut, kain pasang, cenderamata, bunga, bear, barangan kesihatan, laptop/pc, aksesori computer, dan lain-lain… Pendek kata, kalau anda bukan jenis yang pilih ‘jenama’, semua yang kita idamkan adalah dijual kat ekspo tu. Harga pun boleh runding. Kalau tak boleh, cari aje booth lain. Apa susah…

Dan seperti pengunjung-pengunjung yang lain, aku jelajah satu persatu booth-booth yang ada di situ. Masuk satu booth jual kasut dan sandal, mata aku terus tertarik pada sepasang kasut warna krim. Tanpa berlengah, aku turunkan kasut tu dari raknya. Aku cuba masukkan kaki kanan ke dalam kasut. Kakiku masuk tapi sempit. Agak-agak kalau jalan lebih sket gerenti melecet kaki. Seakan memahami kesulitan diriku, pakcik yang menjaga segera menghampiriku.

“Berkenan, dik? Kalau berkenan, amik… Harga jangan bimbang. Boleh runding.” Katanya dalam senyuman.

Buku nota aku buka. Mata pen aku larikan di atasnya.

‘Pakcik, kasut ni ada saiz besar sikit tak? Ada warna lain tak?’

Aku hulurkan buku nota padanya. Senyum pakcik tu automatik mati. Riak wajahnya turut berubah. Riak simpati terlukis di situ. Dalam pada itu, buku nota yang aku hulurkan tetap disambut. Aik, apasal tiba-tiba sentimental pulak pakcik ni? Makcik, yang aku agak isteri kepada pakcik-sentimental ni, bangun dari kerusi dan menghampiri kami. Mungkin dia cemas bila aku main passing-passing nota kat suami dia. Mungkin dia fikir aku tulis nota cinta buat suaminya. Siapa tahu?

“Kenapa, bang?” Soal makcik yang pakai tudung krim tu. Pakcik tunjukkan buku notaku pada isterinya.

“Tak ada. Budak ni bisu. Nak bercakap pun kena pakai pen dan kertas. Kesian…”

Aaa…? Bila masa pulak aku jadi bisu ni?

Makcik wat muka dua kali lima macam muka pakcik tu juga. Muka simpati. Syukur, sifat belas rakyat Malaysia terhadap OKU masih tebal. Tapi masalahnya, aku bukan OKU! Ayark…!

“Adik ni bisu ke?” Soal pakcik tu lantang. Makcik segera menyiku lengan suaminya. Aku tak menjawab. Sekadar tersenyum.

“Ish, abang ni! Ada ke tanya macam tu. Kecik la hati budak tu bila kecacatannya disebut-sebut!”

Pakcik tepuk dahi.

“Allah, Yah… Aku lupa! Kalau budak ni bisu, dah tentu dia pekak. Buat penat aje aku terjerit-jerit bertanya…” Rungut si pakcik.

“Untung budak tu tak mendengar. Kalau tak tentu kecik hatinya dikatakan bisu. Dah! Pergi amik kasut yang budak ni minta.” Arah makcik tu. Pakcik bergegas ke belakang. Mencari kasut yang kupinta. Makcik itu meminta pen dariku.

‘Tunggu kejap. Pakcik amik kasut.’ Tulisnya. Aku mengangguk. Senyum lagi.

“Ni dia! Warna lain tak ada!” Pakcik itu segera keluarkan sepasang kasut yang seperti sample di rak tetapi dalam saiz yang lebih besar. Aku amik kasut itu dan aku acukan ke kaki. Muat dan selesa. Aku senyum. Gembira dapat kasut baru untuk ke kuliah.

Bahuku dicuit. Aku segera menoleh. Makcik tersenyum sambil hulur buku nota.

‘Warna lain tak ada. Kasut yang ni boleh tak?’

Aku angguk kepala berkali-kali. Tas tangan aku selongkar. Purse kukeluarkan. Kening kuangkat. Bertanya harga.

‘Harga asal RM29.90. Dengan adik, pakcik kira RM18 aje. Boleh?’

Pakcik hulur buku nota padaku. Aku pantas mengangguk. Dua keping not RM10 aku keluarkan lalu kuhulurkan kepada pakcik. Pakcik segera berlalu mengambil duit baki. Makcik pula sibuk memasukkan kasutku ke dalam beg plastik.

“Ni bakinya!”

Duit itu pantas aku sambut. Selesai urusniaga, aku mengucapkan terima kasih dan terus beredar. Nak jenguk booth yang lain pulak.

“Murah aje abang kira harga kasut dengan budak tu.”

“Tak apa la… Kesian kat dia. Lagipun dia pelanggan pertama kita hari ni…”

Sayup-sayup kedengaran perbualan antara suami isteri itu. Aku senyum lagi. Seronok juga disalah anggap sebagai si bisu ni! Save duit aku!

Aku mula beralih ke booth yang menjual bear dan… Wah!! Banyaknya… Besar, kecik, sederhana. Mickey Mouse, Minnie Mouse, Spongebob, Patrick, bear katak, anak patung Mr. Bean, Mashi Maro dan lain-lain… Bear berbulu pendek, panjang, kasar, lembut… Ahhh! Aku nak yang ini! Dan yang ini… Ini juga! Kalau boleh aku nak semua…!

Ala…! Comelnya yang ni!
Aku peluk salah satu bear yang ada di situ. Rasa nak hentak-hentak kaki aje dek kerana teruja melihat anak patung yang bergantung bergayut di situ. Ketika aku leka menelek, membelek bear sebesar budak tiga tahun di rak tu la, aku baru terperasan ada sepasang mata yang asyik dok ralit memerhatikan aku dari celah-celah deretan bear tersebut. Mungkin dia berada di booth sebelah… Mungkin dia juga sepertiku, terkejut… Aku tak pasti…

Apa yang pasti, mata aku dah terasa di‘glue’ dengan sepasang anak mata di sebelah sana…


*** Sejak minggu lepas, bila eury umumkan dh ada publisher minat nk terbitkan ad+iz, eury dpt tgk mcm2 reaksi dr pembaca2… eury bc semua tp eury sengaja tak nk komen. Takut! Sampai terkucat idea nk wat cite baru… hehe… eury tak merajuk dari menulis, cuma tak berapa sihat. orang sekeliling eury pun sama. Bohong kalo eury kata eury tak terasa hati dgn apa yg diperkatakan sb eury bkn android+humanoid. tp eury amik dr +ve side la. Korang mare2, kutuk2 semua pun fsl minat giler dgn ad+iz. I2 tandanya eury bleh dikatakan berjaya la bw korg dlm mood ad+iz… 1 kejayaan tu! Eury tak nk ulas lebih2, nnt ada yg mare lg… Cuma sape yg knl eury, tau mcm mn eury, diorg akan tahu napa eury amik keputusan tu… eury bkn dewa. eury juga bkn materialistik. eury juga ada hidup dan nk hidup. Sampai bila nk hrp subsidi org? eury cuma eury yg teringin nk tgk sejauh mn hasil tulisan eury boleh pergi… kalo takat blog aje, eury redha. Kalo bleh pergi jauh, eury nk tgk sejauh mn sbb eury sdr eury tak sehebat penulis2 novel di luar sana. Kalo perbuatan eury ni slh maka eury dgn rendah diri memohon maaf…

*** Ada yg tnya cite ni akan dipublishkan ke tak? insyaAllah cite tak kan dipublishkan. Biar… nk tgk prestasi ad+iz mcm mn dulu. And bg kat e-novel penulis lain pulak. yg bg panduan kt eury itk dload ost tu TQ so much ek! really appreciate it!

*** Ada org ckp kt eury, peminat2 eury dh abis lari bila eury nk publishkan ad+iz… blog eury pun tgh ‘panas’ skrg & makin sket org lawat. Dia suggestkan kat eury spy bhenti menulis aje dan block blog kpd unregistered kipas-ssh-mati. Hehe… ye ke? Betul ke tak ada lagi yg sudi nk baca cite eury ni? Sungguh eury tak tau nk komen… cb angkat tgn sket sapa yg masih sokong eury!

54 comments:

WhiteWitch [^_^] said...

angkat tangan!!!1

Afiqah said...

assalamualaikum akak...

sya masih sudi je la bca...
ramai lgi yg nak bca...
hehe...
kaum kerabat sya sume pun nak bca...
haha...
smbg2 lgi ya..
jgn berhenti...

wassalam...

ketua kampung tualang tiga said...

akak eury...sy tetap sokong akak...citer akak yg ni pun best... love u akak eury... cupp...


kes kes kes...

elle said...

saya sudi baca cerita2 yg eury buat...sebab semua nye bessssssstttttt!!!!!!!
so please don't stop...
nanti kalau saya boring nanti...nak baca ape kt internet nnti...

masyi said...

teruskan je menulis nih..
saya sentiasa sudi melawat blog anda..

xy_yx said...

angkat tangan jua!!
nak baca..
huuhhuuh..

Anonymous said...

merajuk ke??
hmm cite kamu bagus2..
cuma kena slalu la update..
baru org akan pegi ari2

kamutakperlutahusiapaaku said...

angkat tangan!!!!

Anonymous said...

awk, kita tak bace pon lg cite kat atas tp kt nak komen skit, kita sokong awk, if kt tak lawat blog awk mean kt bz sgt2... awk, kita tgu ad+iz kuar coz kita penah ckp kan kita nak buat koleksi novel nie... hehehehe... kita sentiasa sokong awk walaupon org lain tak sokong... jgn putus asa, tc, bye...
~kita~

miSznAnabo0 said...

kat blog ke kat novel ke.. saye tetap sokong eury... jgn rsau, xkn kurang org yg minat bc cte2 eury... sye tggu kemunculan novel ad+iz tu.. tp sy harap jgn lmbt sgt ek... hhuhu.. chayok! chayok!...

Farys Syafique said...

hye eury, eventough ad+iz dh tk de
kitorang ttp skong eury especially me (angkat tangan ni) hee
keep writing oke.amik yg postive.good luck girl :D

plum blossom said...

ape ni miss eury... tak mo lah sedih2... and jgn lah block blog ni... ramai g yg tgh tunggu masterpiece eury yg baru though ad+iz dah nak dibukukan...hoping you well ASAP and jgn lupa mkn ubat ye...

p/s: for ur info, my hand will always rise up for all ur masterpiece sis! forever and ever! keep on writing and never give up!

fzm2 said...

nk angkt tgn jgak
b0leyh???huhuhu
jgn laa st0p
smb0nk lg yer

sya[E] said...

spe kate eury xd pnyokong??
sy stil sokong eury pe..(angkt tgn ni)..heee
psl ad+iz 2...nti buku dh kuo bgtau yer...nih confirm rmi yg nk bli nih..
new story yg eury buat nih..
xkurg besh nye..
permulaannye pn dh menarik..
smbg lagi cpt2 ye =)

~kapal kertas~ said...

salam...
relax je eury...
ada rmai lg yg support eury..
teruskn b'karya..

Ikie Omar said...

Salam Eury...
Akak selalu ikuti citer kt blog nie...enjoy sgt...bg akak Eury mmg ada bakat menulis n bkn sume org yg ada bakat utk tulis menulis nie...jd teruskn je menulis...kalo ada org yg x suka membaca biarkn je...ramai lg org yg suka...
X semestinya org x komen kt blog bermakna blog kita x ramai pengunjung...ada org yg cuma suka kunjung utk membaca dan menikmati tulisan kita...
sori ye...xtra panjang lak tulis...apa pun teruskan menulis yeee....

MaY_LiN said...

toksah kesah pe yang org nk kate..
yang penting..
kite tau diri kite..
rezeki tuhan yang tentu kan..

miz ruha said...

best cite2 eury....

seronok jer bce...

kelakar la cite ni....

teruskn...!!

Mrs. Jojie said...

sy pun tetap sokong eury....tak sabar tggu novel ad+iz d publishkan...

cuma sy harap sgt eury dapat sambung EURACLIPSE tu....sebab sy berminat sgt nak tahu kesudahan cite tu....dah lame tggu part yg seterusnya tp tak jgk muncul2...

ary haryati said...

angkat tangan ..
ary sokong eury

bulanhijau said...

eury,
cik bulan sokong..
;D

smbg lg2

Anonymous said...

salam..bkn sye je yg agkt tgn...
sume adk brdk n kwn2 sume agkt tgn..sume pkat skg akk tau...
jgn sdey2 ok..
rmi ag yg skg k.eury
...adeq kembo...

keSENGALan teserlah.. said...

angkat tgn,,angkt tgn..
heeheh...
sentiasa sokong eury n tggu all ur novels..

ahaaaaa..spe yg tenung2 thia tuh..?
smbung2..

Anonymous said...

angkat tgn ngn kaki nii huaa333..

hatikubiru

mirae said...

Angkat tangan jugak!!
Tanpa eury, kat mane lg nak bace novel online..
care penulisan eury lain dr yg lain..
x tau ape yg lainnye, tp yg pastinye, kite suke gaya novel eury..
eury jgn terasa hati ngan org yg mara2 pasal ad+iz tu..
diorg tu cume x sabar2 nak bace sambungan ad+iz.. cite tu kan best..
ape2 pun, kite harap eury x berhenti la dr menulis kat blog nih..
jangan risau, ramai yg suke tengok blog eury..
kite rekemen kat kawan pun, die da jd kipas-susah-mati eury..
ape2 pun, sabar ye.. teruskan berusaha..
Ganbatte!!
(x sabar tunggu sambungan saat cinta bicara, permulaan die cam menarik.. ngee..)

Anonymous said...

aku angkat tangan juga..

brlah..kalau dpt pblish lagi bagus..tmbhkan eko negara..hehe..
jgn sdih2..halangan memang sntiasa ada..tp itu terpulang dengan dr sndr..
Eury teruskan saja mnulis,ya??
jngan lupa..aku ada angkat tangan tadi..hehe..

~OkiE~

Anonymous said...

apa kata eury buat e-novel mcm yg org buat e-book tu? kalau nak baca kena bayar.. rasanaya ramai yg sanggup nak bayar... bukan apa nak tunggu publish lama sgt hehehe.. anyway.. good luck and love ur story very much

Anonymous said...

apcal plak....
blog nie best r...
jgn la tutp....
nk bace....
-kiki-

in_wired88 said...

hands up!!

Anonymous said...

jgn le tutup
best citer ni
dr mule smpai abs gelak
huhuhuu...

Ir in d house said...

hands up!!!!!!!!!! i love ur novel..xpa la kalu ad n iz tu stop sbb nk publish
nati kitaorng beli
100% support la
gudluck eury...i will alwaz baca novel kat ur blog...caiyokk

tzaraz said...

saya! saya! saya! (dah angkat tangan dah nih!)

Anonymous said...

go eury go..hehe =]
sy yakin ramai lg yg nk bce cter eury..
so teruskan menulis k..

Anonymous said...

angkat tgn!!!!!
n kengkwn sy yg lain
sure2 angkat tgn jugak....

kak eury...
"benyek" tu pe???

Anonymous said...

ala eury jngn la gitu...
walaupun ad+iz lmbt lg nak publish, i willing to wait..
smntra tu..citer baru nie pun pe kurgnye..best juak..
so..keep writing, we will support u! caiyok!

yunix77 said...

daku tetap sokong....angkat tangan gak. eury bagus sbb mengambil komen & kritikan secara +ve. Ni ciri-ciri orang yang berjaya. keep it up bebeh!

waniey said...

alah don't worry lh eury,rmai lg yg akan still bce or visit blog awk ni...

ok what klu awk publish ad+iz 2..blh gak smpn2..bkn bce kt sn x bst p ble publish lg sng nk bt collection..fmily sy pn blh bce..mk sy mne reti nk bce kt intrnet ni.....
don't be sad okay...sye akn ttap skong awk..ni pn x sbr2 tgu nvel nye kuar....

Anonymous said...

angkat tangan.....!!!!!!!!1

Anonymous said...

angkat tangan lagiiiiii!!!!!!!11

hana said...

salam...
ramai lagi still ikut blog ni..
hope eury xdela terase ati...
ade peluang nak publish kire rezeki la...sume da ditentukan kan..hope eury teruskan usaha dlm bidang penulisan ni...
jgn benti tulis nnt boring idup pengikut2 blog eury ni..

Anonymous said...

angkat tangan.......

ilah said...

assalamualaikum.. ilah sntiasa mnyokong eury!!! chayo!! aja2 fighting!!!!!

mari angkt tngn ramai2.. jgn sesedih k.. kami kipas mati eury!!!

shujin said...

sy support eury wat ad iz dalam bentuk novel
bleh wat collection.. hehehe
tak suka la nak tunggu every part every week.. tak sabar
ape pun mmg minat giler baca citer yg eury wat... enjoy abiss
caya la...

sepatu biru said...

eury ramai je yg nak bace blog awak..
abaikan je orang2 yang xnak bace tu.. hehe.. :)

nak tanye,agak2 bile nak publish ad+iz?
lame lagi ke?
x sabar nak beli n bace.. :)
aja2 fighting!

hannie_luv_vespa said...

sokong jer lagi...
:)

nk bli cter ad+iz 2...

noralaidid said...

salam..sy sokong je eury pblish novel tu. sbb nati dpt beli gak.. :) novel eury mmg best!moga sntiasa sukses..

aqilah said...

apapun komen mereka yg bermulut "dot...dot....dot..." jgn sesekali mengaku kalah dan berputus asa. anggaplah itu satu cabaran untuk labih maju dan terus maju, ok!!!!! akak sentiasa follow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

miss eury..
sy still sudi follow blog anda...
jgn block k...
pedulikan ape org kate...
ikut kte hati miss eury...

my fairytale said...

kak eury, jgn 20 jari sentiasa trangkat tuk blog ni.

manusia ada mcm2 jenis jd jgn lupakan kitaorg yg setia ni.
fadilah

Anonymous said...

kak eury, jgn 20 jari sentiasa trangkat tuk blog ni.

manusia ada mcm2 jenis jd jgn lupakan kitaorg yg setia ni.
fadilah

Internetic Programmer said...

*angkat tangan!* :}

smbung2.

Anonymous said...

alaa...
nape sampai nk tutup blok...
xde org komen xsemestinye org xsuka karya2 eury..
cerita2 yg eury wt semuanya best...
id+iz bile nk publish...
xsabau dh ni...
novel tu sweetttttttt sgttttttt....sy sntiasa sokong karya2 eury....
(angkat tangan n kaki dh ni.....)

farah amanina said...

chaiyok kak eury... don't give up.. saya angkat tangan gak... n sentiasa sokong kak eury... citer kat eury semua best... terpikat ati... huhuhuhu

Anonymous said...

kak eury punya novel semua best giler...berapa kali baca pun tak jemu..tq 4 the novel's..

Followers