Sunday, October 25, 2009

Dari Eury kepada Korang


Assalammualaikum..

Hehe… eury nak menulis tanpa tujuan…boleh?

Ni buku! Okey, itu mungkin ayat pertama yang kita buat masa tadika atau darjah satu dulu… tapi, pic tu memang buku. Cute kan dia punya cover.. macam tak sesuai pulak untuk orang yang dah lanjut usia dari tadika dan sekolah rendah untuk memiliki buku secute itu… okey, apapun, ni memang buku…

Buku ni tempat eury conteng, lakar, wat draf mahupun apa-apa gambar tak bersifat dalamnya. Tempat eury draf cite AD+IZ… Setiap apa yang eury nak taip, eury akan tulis dulu. Tengok la tu tulisan mengalahkan cakar ayam doctor. Memang pernah ada cita-cita nak jadi doctor tapi oleh sebab tak berapa pandai, maka dapat tiru tulisan pun jadi la… hehe… Bosan cakar pakai pen G-soft, conteng pakai pensel pulak. dakwat pen mahal. Dah la tangan eury ni memilih jenis pen… Tapi kalo rasa-rasa nak tambah power tahap kerabunan spec mata lagi, conteng la pakai pensel mekanikal tu lg!

Mesti korang fikir, napa nak kena tulis dulu baru taip. Taip terus kan senang, jimat kertas, dakwat dan masa. Tu la masalahnya… eury bukan penulis professional. Bukan mengalir aje idea kuar terus ke lappie… eury jenis yg kena tulis apa juga (masuk akal atau tak masuk lgsg) kat kertas. Pastu baru taip. Walaupun eury tak kan taip 100% ikut yg dah ditulis. Biasanya bila sampai kat lappie, eury akan ubah, maybe ikut idea yg datang waktu tu. Kalo dah kontang idea, just follow apa kat buku je la… so, kalo ada yg teringin nak curi buku ni pun, curi la… Oit, jangan! Ada scenes sequence dalam ni… walaupun tak berapa membantu, kadang-kadang membantu… whatever… bla bla bla… stop membebeling eury… mmg tls tanpa tujuan ke hape?



Yang berpalang macam ‘no entry’ senget atau pangkah mengundi tak laku tu, itu tanda scene yang eury dah taip kat lappie and korang dah baca kat blog ni. yang kosong tu, tanda idea tak mencurah keluar lagi. Gambatte eury! Usaha mesti terus! Ni pun cik dari kaki novel dah 2-3x tepon tanya progress AD+IZ… hmm…

Actually, idea ad+iz eury dapat masa tengah busy dengan praktikal dan laporan praktikal, which was awal tahun 2008. Yeah... eury selalu dapat idea masa-masa ‘tersepit’. Sepatutnya eury wat benda lain, tapi benda lain pulak yg muncul kat kepala. Distracting sometimes, tapi Allah dah bagi anugerah menulis ni patut dah kena bersyukur kan... Kalo ada org kata eury tiru idea hlovate tu, mmg tak betul la sbb eury baru baca Aa+bB tu tahun ni. lagipun tak tergamak nak tiru hasil keje dia since dia adalah salah sorang penulis yg eury sgt2 eury respect dgn gaya penulisannya. Mmg tabik spring la....

Huwargh…! Banyak lagi tak taip. Banyak lagi tak edit. Leput la eury macam ni… Pegang apa pun semua serba tak kena. Tension pun ada! Ape eury nak cakap lagi ek…. Hmm… oo… Untuk sokongan kipas-susah-mati, memang arigato gozaimas ( main bantai aje cakap jepun…mampus aku kena pancung dengan samurai nanti!)… sampai masa bila AD+IZ dah selamat terjilid, eury pasti akan bagitau tajuk the latest, cover dia semua… setakat yang perlu korang tahu, AD+IZ masih ‘selamat’ kat dalam lappie eury lagi… belum siap ditaip dan digarap indah (hopefully!)… masih ada 30 % belum tertulis... dan eury akan terus menulis dan menulis sampai siap...

Eury jugak nak alu-alukan siap letak red-carpet kat korang untuk bagi cadangan, komen atau apa sahaja untuk improve AD+IZ… nak tegur ke, suruh ubah mana yg patut ke, nak tegur gaya penulisan eury ke… anything… memang storyline AD+IZ eury dah hafal by heart, tapi many heads better than one kan… feel free to do so… coz eury nak tulis cerita untuk korang semua… bukan cerita syok sendiri versi eury…

Memang tak menang tangan wat masa ni. menulis tetap menulis. Dlm masa yg sama eury kena bagi komitmen pada yg lain juga. So, mcm yg korg tgk, blog pun dah jarang update. Kalo dulu 3-4 hari mesti update. Harap2 kipas-ssh-mati eury tak ari la...

Rasanya itu aje la kot eury nak tulis… Wassalam…

~eury athena~


2 comments:

miz ruha said...

ye..ye...
akan terus menyokong eury...

gambate...!!

btol2...
tabik spring kt HLOVATE...
cite die best2...
cre penulisn yg sgt bershj...

hehehe...

ManjaLara said...

Yah...
cite eury sume mmg best2!
teruskan menulis cite yg ntah apa2 nie...
saye sbg geng kipas susah mati akan terus berkipas!!

hohoho.....

Followers